Palatinatus Poloniae Minoris Meriti? Czy jest gramatycznie
Palatinatus Poloniae Minoris Meriti? Czy jest gramatycznie
poprawne? W 2009 sejmik województwa małopolskiego ustanowił medal "Zasłużony dla Województwa Małopolskiego - Palatinatus Poloniae Minoris Meriti". Czy sentencja łacińska jest tu w poprawnym brzmieniu? Czy nie powinno być raczej Palatinatui Poloniae Minoris Meritus?
Re: Palatinatus Poloniae Minoris Meriti? Czy jest gramatyczn
Też nazwa odznaczenia wydaje mi się nie najlepsza.
W internecie jest dostepna
UCHWAŁA Nr XXXIII/490/09 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 10 czerwca 2009 r. w sprawie przyjęcia projektu uchwały w sprawie ustanowienia odznaki honorowej - Medalu „Zasłużony dla Województwa Małopolskiego - Palatinatus Poloniae Minoris Meriti”
Nie jestem ekspertem od odznaczeń, więc też nie jestem w stanie ( może na razie) zrozumieć dlaczego jest tutaj Palatinatus a nie Palatinatui, oraz czemu Meriti przetłumaczono w liczbie pojedyńczej (chyba, że jest to pluralis maiestatis - ale jego użycie byłoby tutaj zupełnie nietypowe.)
Dopóki ktoś mi nie wyjaśni przyczyn takiej nazwy uważam, że jest ona błędna.
W internecie jest dostepna
UCHWAŁA Nr XXXIII/490/09 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO z dnia 10 czerwca 2009 r. w sprawie przyjęcia projektu uchwały w sprawie ustanowienia odznaki honorowej - Medalu „Zasłużony dla Województwa Małopolskiego - Palatinatus Poloniae Minoris Meriti”
Nie jestem ekspertem od odznaczeń, więc też nie jestem w stanie ( może na razie) zrozumieć dlaczego jest tutaj Palatinatus a nie Palatinatui, oraz czemu Meriti przetłumaczono w liczbie pojedyńczej (chyba, że jest to pluralis maiestatis - ale jego użycie byłoby tutaj zupełnie nietypowe.)
Dopóki ktoś mi nie wyjaśni przyczyn takiej nazwy uważam, że jest ona błędna.