Zawsze wierny sobie...
Zawsze wierny sobie...
Zawsze wierny sobie... czyli motto znane i lubiane za sprawą US Marines - "Semper fidelis"... No właśnie, i co dalej?
Zaznaczam - nie znam za grosz łaciny, tatuażu (póki co) robić sobie też nie mam zamiaru Po prostu od jakiegoś czasu to za mną chodzi.
Z góry dzięki za pomoc.
Zaznaczam - nie znam za grosz łaciny, tatuażu (póki co) robić sobie też nie mam zamiaru Po prostu od jakiegoś czasu to za mną chodzi.
Z góry dzięki za pomoc.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Zawsze wierny sobie...
Hmm, tutaj wkracza na scenę kwestia zwrotności w łacinie - w polszczyźnie jest ona prosta, bo mamy tylko i wyłącznie "sobie/się" dla wszystkich osób i liczb. Po łacinie zaimek zwrotny będzie zależał od osoby wypowiadającej te słowa:
1. (ja) Semper mihi fidelis
2. (ty) --||-- tibi --||--
3. (on) --||-- sibi --||--
itd. itp.
Jeszcze taki dodatek ode mnie: przyznaje się szczerze, że Semper fidelis mnie kojarzyło się zawsze raczej z miastem Lwowem, bo to jego dewiza. Ale jak się teraz dowiaduję, nie tylko Lwowa i w ogóle nie tylko miast
itd. itp.
Jeszcze taki dodatek ode mnie: przyznaje się szczerze, że Semper fidelis mnie kojarzyło się zawsze raczej z miastem Lwowem, bo to jego dewiza. Ale jak się teraz dowiaduję, nie tylko Lwowa i w ogóle nie tylko miast
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Quaestor
AD DELIBERANDVM
1. (ja) Semper fidus meiAlopex Lagopus pisze:Hmm, tutaj wkracza na scenę kwestia zwrotności w łacinie - w polszczyźnie jest ona prosta, bo mamy tylko i wyłącznie "sobie/się" dla wszystkich osób i liczb. Po łacinie zaimek zwrotny będzie zależał od osoby wypowiadającej te słowa:
2. (ty) --||-- --||-- tui
3. (on) --||-- --||-- sui
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
- Alopex Lagopus
- Praetor
Hmm...1. (ja) Semper fidus mei
2. (ty) --||-- --||-- tui
3. (on) --||-- --||-- sui
według słownika fidus łączy się zwykle z Dativem, (ew. z in/ad) - z Genetivem tylko w poezji.
Esne autem certus verborum tuorum?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Czyli "Semper mihi fidelis" to poprawna forma?
-
- Quaestor
Czy ktoś mówił że ta forma nie jest poprawną?sewcioj pisze:Czyli "Semper mihi fidelis" to poprawna forma?
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Powinienem był uściślić pytanie - ta forma jest poprawna, a "Semper fidus mei" nie? Czy też jest dopuszczalna?