Dzień dobry
mam pytanie o odmianę "Kronika Włoszczowska" - czy Genetivus Cronica Vlostoviensis to Cronicae Vlostoviensiae?
Czy mogę także prosić o kompletną deklinację.
z góry dziękuję
Michal
Cronica Vlostoviensis
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Cronica Vlostoviensis
Hmm... zasadniczo prawie dobrze, chociaż z Cronica może być pewien problem. Pierwotnie słowo to jest liczbą mnogą rodzaju nijakiego od przymiotnika chronicus i jako takie oznacza 'rzeczy związane z (pewnym) czasem', stąd jeśli chcielibyśmy je odmieniać według klasycznego wzorca musilibyśmy iść drogą paradygmatu:
N. chronica
G: chronicorum
...
Nie znalazłem momentu, w którym zmieniła się deklinacja wyrazu, ale że zaszła, wiemy (poza przymiotnikiem z przykładu powyższego można znaleźć w innych tekstach formy "kroniki" w pierwszej deklinacji). Piszę to na wypadek, gdyby ktoś chciał zadać potem pytanie: "a bo ja w googlach znalazłem inaczej".
Tak czy inaczej, odmieniać się będzie w liczbie pojedynczej:
N. Cronica Vlostoviensis
G. Cronicae Vlostoviensis
D. Cronicae Vlostoviensi
Acc. Cronicam Vlostoviensem
Abl. Cronica Vlostoviensi
V. Cronica Vlostoviensis
a w mnogiej tradycyjnie:
N. Cronicae Vlostivienses
G. Cronicarum Vlostoviensium
D. Cronicis Vlostoviensibus
Acc. Cronicas Vlostovienses
Abl. Cronicis Vlostoviensibus
V. Cronicae Vlostovienses
(uf, takie ćwiczenie od czasu do czasu jednak się przydaje...)
N. chronica
G: chronicorum
...
Nie znalazłem momentu, w którym zmieniła się deklinacja wyrazu, ale że zaszła, wiemy (poza przymiotnikiem z przykładu powyższego można znaleźć w innych tekstach formy "kroniki" w pierwszej deklinacji). Piszę to na wypadek, gdyby ktoś chciał zadać potem pytanie: "a bo ja w googlach znalazłem inaczej".
Tak czy inaczej, odmieniać się będzie w liczbie pojedynczej:
N. Cronica Vlostoviensis
G. Cronicae Vlostoviensis
D. Cronicae Vlostoviensi
Acc. Cronicam Vlostoviensem
Abl. Cronica Vlostoviensi
V. Cronica Vlostoviensis
a w mnogiej tradycyjnie:
N. Cronicae Vlostivienses
G. Cronicarum Vlostoviensium
D. Cronicis Vlostoviensibus
Acc. Cronicas Vlostovienses
Abl. Cronicis Vlostoviensibus
V. Cronicae Vlostovienses
(uf, takie ćwiczenie od czasu do czasu jednak się przydaje...)
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Re: Cronica Vlostoviensis
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!
Cronica Vlostoviensia to po prostu zbiór wycinków prasowych z lat 50. Za to jak, dzięki łacinie, brzmi!
Cronica Vlostoviensia to po prostu zbiór wycinków prasowych z lat 50. Za to jak, dzięki łacinie, brzmi!