Coniunktivus iussus

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Semper in altum

Coniunktivus iussus

Post autor: Semper in altum »

Czy czasownik pluit - pada deszcz, a także inne czasowniki związane z pogodą typu grandinat, fulgurat można w jakikolwiek sposób odmienić w koniunktiwie? Chodzi mi szczególnie o fofmę coniuntivus iussus dla 3 os. l. p. gdzie ma być w formie trybu rozkazującego. Czy można powiedzieć "pluitat" - niech pada? Z góry dziękuje za odpowiedź.
trifidus
Civis Romanus

Post autor: trifidus »

nie widzę przeszkód w użyciu con. ius. skoro Bóg powiedział "fiat lux" to dlaczego per analogiam ja albo Ty nie moglibyśmy tego powiedzieć. :wink:
Pytanie nie brzmi więc, czy można, ale czy dobrze zostało to powiedziane:
pluit jest w 3 personie sing. z wiadomych przyczyn nie odmienia się w innych osobach, a o ile dobrze wiem do czasownika w formie osobowej nie dodajemy końcówek. Trzeba to zamienić na infinitiwus, który jest "pluere" - III koniugacja, odcinamy -ere żeby mieć temat: plu-, dodajemy końcówki dla con. III deklinacji (am as at amus atis ant) et factum est, oto mamy "pluat".
ale spoko nie takie się błędy w przeszłości robiło pamiętam jak rzeczownik amor odmieniałem jako czasownik bo myślałem, że to należy do verba deponentia".

Radzę przeczytać łacińską wersję Księgi Rodzaju w Vulgacie (jest tam dużo ostwaraniu świata, a jak wiadomo Bóg stworzył swiat koniunktiwem.
:wink:
http://www.thelatinlibrary.com/bible/genesis.htm
Semperinaltum-Ogniomistrz

Etiam

Post autor: Semperinaltum-Ogniomistrz »

Miej litość! Przede wszystkim dzięki za odpowiedź i mam nadzieję że kiedyś osiągnę twój poziom. :o
ODPOWIEDZ