Odmiana przymiotnika z rzeczownkiem
Odmiana przymiotnika z rzeczownkiem
Witam
Dopiero zacząłem uczyć się łaciny i nie za bardzo wiem jak odmienić przymiotnik z rzeczownikiem. Chodzi mi tu o puer bonus i poeta clarus. A szczególnie o ten drugi gdzie jak na moje oko rzeczownik to inna deklinacja i przymiotnik to inna deklinacja. Czy i przymiotnik i rzeczownik gdy odmieniamy je razem powinny mieć te same końcówki ?
Dopiero zacząłem uczyć się łaciny i nie za bardzo wiem jak odmienić przymiotnik z rzeczownikiem. Chodzi mi tu o puer bonus i poeta clarus. A szczególnie o ten drugi gdzie jak na moje oko rzeczownik to inna deklinacja i przymiotnik to inna deklinacja. Czy i przymiotnik i rzeczownik gdy odmieniamy je razem powinny mieć te same końcówki ?
Pozdrawiam Łukasz
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Odmiana przymiotnika z rzeczownkiem
Drogi Luck,
ujmę to tak: czy w języku polskim mamy "wielka poeta" czy "wielki poeta"? (poeta gramatycznie należy do tej samej deklinacji co kobieta, podobnie jak np. wojewoda czy sędzia)
Przymiotnik to taka część mowy, która jest dookreśleniem rzeczownika, dlatego zawsze występuje z nim w tzw. "związku zgody" - oznacza to, że przymiotnik zawsze przyjmuje tę samą liczbę, rodzaj gramatyczny i przypadek co rzeczownik. Ani deklinacja, ani końcówka nie ma tu bezpośrednio nic do rzeczy.
Pozdrawiam,
Lisek
ujmę to tak: czy w języku polskim mamy "wielka poeta" czy "wielki poeta"? (poeta gramatycznie należy do tej samej deklinacji co kobieta, podobnie jak np. wojewoda czy sędzia)
Przymiotnik to taka część mowy, która jest dookreśleniem rzeczownika, dlatego zawsze występuje z nim w tzw. "związku zgody" - oznacza to, że przymiotnik zawsze przyjmuje tę samą liczbę, rodzaj gramatyczny i przypadek co rzeczownik. Ani deklinacja, ani końcówka nie ma tu bezpośrednio nic do rzeczy.
Pozdrawiam,
Lisek
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Dziękuję Czyli rozumiem że ta odmiana mogłaby wyglądać tak:
Singularis
N puer bonus
G pueri boni
D puero bono
Acc puerum bonum
V puer bonus
Abl puero bono
Singularis
N poeta clarus
G poetae clarae
D poetae clarae
Acc poetam clarum
V poeta clarus
Abl poetā clarus
Singularis
N puer bonus
G pueri boni
D puero bono
Acc puerum bonum
V puer bonus
Abl puero bono
Singularis
N poeta clarus
G poetae clarae
D poetae clarae
Acc poetam clarum
V poeta clarus
Abl poetā clarus
Pozdrawiam Łukasz
- Alopex Lagopus
- Praetor
Nie do końca Przyjrzyj się jeszcze raz w pierwszym V, a w drugim G D V i Abl.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Faktycznie zapomniałem o niektórych elementach Choć nie jestem pewien czy czegoś nie przeoczyłem.
Singularis
N puer bonus
G pueri boni
D puero bono
Acc puerum bonum
V puer bone
Abl puero bono
Singularis
N poeta clarus
G poetae clari
D poetae claro
Acc poetam clarum
V poeta clare
Abl poetā claro
Singularis
N puer bonus
G pueri boni
D puero bono
Acc puerum bonum
V puer bone
Abl puero bono
Singularis
N poeta clarus
G poetae clari
D poetae claro
Acc poetam clarum
V poeta clare
Abl poetā claro
Pozdrawiam Łukasz
- Alopex Lagopus
- Praetor
Teraz ok
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL