Dopiero zacząłem uczyć się łaciny i nie za bardzo wiem jak odmienić przymiotnik z rzeczownikiem. Chodzi mi tu o puer bonus i poeta clarus. A szczególnie o ten drugi gdzie jak na moje oko rzeczownik to inna deklinacja i przymiotnik to inna deklinacja. Czy i przymiotnik i rzeczownik gdy odmieniamy je razem powinny mieć te same końcówki ?
Drogi Luck,
ujmę to tak: czy w języku polskim mamy "wielka poeta" czy "wielki poeta"? (poeta gramatycznie należy do tej samej deklinacji co kobieta, podobnie jak np. wojewoda czy sędzia)
Przymiotnik to taka część mowy, która jest dookreśleniem rzeczownika, dlatego zawsze występuje z nim w tzw. "związku zgody" - oznacza to, że przymiotnik zawsze przyjmuje tę samą liczbę, rodzaj gramatyczny i przypadek co rzeczownik. Ani deklinacja, ani końcówka nie ma tu bezpośrednio nic do rzeczy.
Pozdrawiam,
Lisek
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Nie do końca Przyjrzyj się jeszcze raz w pierwszym V, a w drugim G D V i Abl.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL