Witam serdecznie
Chciałabym prosić o pomoc w przetłumaczeniu modlitwy do anioła stróża:
Angele Dei, qui custos es mei, me, tibi commissum pietate superna, illumina, custodi, rege et guberna.
Amen.
Dla przypomnienia, tak brzmi wersja polska:
Aniele Boże Stróżu mój, Ty zawsze przy mnie stój. Rano, wieczór, we dnie, w nocy; bądź mi zawsze ku pomocy. Broń mnie od wszystkiego złego i zaprowadź mnie do żywota wiecznego. Amen.
Zależałoby mi na odszyfrowaniu słowo po słowie wersji łacińskiej. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
Pomoc w przetłumaczeniu modlitwy
Re: Pomoc w przetłumaczeniu modlitwy
Witaj,
Niestety nie znam łaciny na tyle ażeby przetłumaczyć Ci dokładnie - ale skoro nikt się nie zajął Twym postem, to chociaż to co umiem przetłumaczę...
Aniele Boga, który stróżem jesteś moim, ...
Niestety moja znajomość łacińskiego języka jest ograniczona (sprowadza się głównie do kilkudziesięciu prostych słów i zdolności odczytania, choć też nie zaswsze - nawet zaraz załóżę wątek z pytaniami o nią ).
Pozdro!
Niestety nie znam łaciny na tyle ażeby przetłumaczyć Ci dokładnie - ale skoro nikt się nie zajął Twym postem, to chociaż to co umiem przetłumaczę...
Wg mnie to znaczy dosłownie to (jeśli się mylę, to niech ktoś to napisze):rysikowa pisze:Angele Dei, qui custos es mei, ...
Aniele Boga, który stróżem jesteś moim, ...
Niestety moja znajomość łacińskiego języka jest ograniczona (sprowadza się głównie do kilkudziesięciu prostych słów i zdolności odczytania, choć też nie zaswsze - nawet zaraz załóżę wątek z pytaniami o nią ).
Pozdro!
Aniele Boży, który stróżem jesteś moim; mnie, tobie powierzonego nadziemskim miłosierdziem (w sensie, że z łaski niebieskiej każdemu z nas P. Bóg przydzielił po jednym aniele), oświecaj, strzeż, kieruj i prowadź.
Dziękuję!!