Oj, az tak biegły w łacinie nie jestem. Dopiero koncze podrecznik Lectio Latina I.

struere powinno się chyba z accusativem łączyć?BarBarElla pisze:Ja to tłumacze tak:
Caesari pueris casa struere imperavit.
primo, najmniej ważne, ale po verbum regens nie stawia się przecinka, secundo, jeżeli tu "pueros", to w poprzednim zdaniu też tak powinno być. takie rzeczy nie mają prawa się zmieniaćNa ACI:
Scio, Caesarem pueros casam struere imperavisse
i znowu "casa" nie w tym przypadku. i prosimy o konsekwencję w sprawie przypadku, w jakim występują chłopcya na NCI:
Scitur, Caesar pueris casa struere imperavisse.
BarBarElla pisze:Hmm... ale ja mialam jeszcze zdań dopiełnieniowych, wiec wolałabym się w to nie zagłębiac
A więc zdanie brzmi(po uzaleznieniu struere od acc)
Caesar pueris casam stuere imperavit.
ACI: SCIO Caesarem pueros casam struere imperavisse.
NCI: Scitur Caesar pueris casae struere imperavisse.
może lepiej będzie, jeżeli sama spróbujesz to zrobić - czy możesz opisać, dlaczego w podkreślonych miejscach użyłaś akurat takich przypadków?Caesar militibus ponti struere imperavit.
ACI: Caesarem milites pontem struere imperavisse.
NCI: Scitur, Caesar milites pons struere imperavisse.
tutaj też tak samo, jak z poprzednim zdaniem.BarBarElla pisze: Caesar pueris casam stuere imperavit.
pueris - bo Cezar rozkazał komu? czemu? a więc musze uzyc celownika:
[...]
i kogo?co? dom w bierniku a więc casam
tu jest ok
konstrukcja ACI wymaga zmiany TYLKO podmiotu z ew. przydawkami przymiotnymi i zaimkami dzierżawczymi i orzeczenia. niczego poza tym ruszyć nie można!ACi: te podkreślone słowa stoją w acc (bo tego wymaga konstrukacja ACi
nie. kazdy w swoim. tutaj tak samo, możesz zrobić cokolwiek tylko z podmiotem i orzeczeniem, a właściwie, tylko z orzeczeniem, bo podmiot pozostaje w nominativie.a NCI:pueris bo chłopcom(celownik)... ok, tego nie kaspuje. W jakim więc przypadku powinny te 2 wyraz stac? W NOM?
a za jakie grzechy most ma stać w tym samym przypadku? jeżeli byłby przydawką do żołnierzy, to owszem, ale tutaj pełni w zdaniu taką samą funkcję jak słowo "dom" w poprzednim, więc też musi stać w accusativie, jak większość przyzwoitych dopełnień.2 PRZYKŁAD:
militibus-komu,czemu, a wiec w celowniku, jako,ze jest to deklinacja 3
i w tym samym przypadku most, bo musi sie zgadzac?
ACi: milites acc i pontem acc
NCi: milites (bo musi stac w NOM?) aaa.... pons? Nie wiem...?