[łac-pol] Longeque
[łac-pol] Longeque
Móglby mi ktos przetlumaczyc slowko "longeque" domyslam sie ze to bedzie cos zwiazanego ze slowem-"daleko", "dlugi" ale w slowniku znalazlam tylko "longe", a tej koncowki nie...wiec to jest przymiotnik, przyslowek czy o co chodzi? z gory dziekuje za odpowiedz
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
takie tam
longe... wiesz już co znaczy...
-que to enklityk znaczący tyle co ET czyli I;
można więc powiedzieć:
veni, vidi, vici - asyndeton
et veni, et vidi, et vici - polysyndeton
Lub: veni, vidi, vicique
można powiedzieć: cum matre et patre - z matką i ojcem
lub: cum matre patreque - z matką i ojcem
są jeszcze dwa enklityki: -ne = czy; oraz -ve = lub
-que to enklityk znaczący tyle co ET czyli I;
można więc powiedzieć:
veni, vidi, vici - asyndeton
et veni, et vidi, et vici - polysyndeton
Lub: veni, vidi, vicique
można powiedzieć: cum matre et patre - z matką i ojcem
lub: cum matre patreque - z matką i ojcem
są jeszcze dwa enklityki: -ne = czy; oraz -ve = lub
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
adv
adiectivum vel adverbium - na początku słownika są objaśnienia nie czyta się co??? "funkcja przymiotnikowa lub przysłówkowa"
longeque inferior - "daleko i niżej..." lub "...i daleko niżej..." wytaz z -que należy zawsze łączyć z innym wyrazem... np: Heri Marcum Iuliamque vidi. Wczoraj widziałem Marka i Julię... = vidi Marcum et Iuliam...
niżej tzn: w stosunku do pływu rzeki... jeden siedział bliżej źródła, a drugi dalei i bliżej jej ujścia...
longeque inferior - "daleko i niżej..." lub "...i daleko niżej..." wytaz z -que należy zawsze łączyć z innym wyrazem... np: Heri Marcum Iuliamque vidi. Wczoraj widziałem Marka i Julię... = vidi Marcum et Iuliam...
niżej tzn: w stosunku do pływu rzeki... jeden siedział bliżej źródła, a drugi dalei i bliżej jej ujścia...
A tak nawiasem mowiac Panie Marcinie:), wiem co to jest adjectivum i wiem co to jest adverbium, pytalam tylko czym bedzie to longeque przymiotnikiem czy przyslowkiem. Tzn na chlopski rozum po polsku bedzie przyslowkiem, ale po łacinie to nigdy nic nie wiadomo:) jak sie do tego longe dodalo que-to sie zaczelam zastanawiac co to powstalo:) i co to za czesc mowy
To przysłówek w gradus positivus resztę chyba rozumiesz. Tak na zdrowy chłopski rozum longeque znaczy i daleko
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({
- Proconsul
che, che
tak na chłopski rozum, to kto widział w łacinie klasycznej adiectivum pisać przez J???
adjectivum s'e wymyślili... I! I! jak Iulius!!!!!!!!
adjectivum s'e wymyślili... I! I! jak Iulius!!!!!!!!