Drodzy Koledzy i Koleżanki,
mam egzamin z łaciny w niedzielę(jestem z polonistyki, a więc łacina to nie jest mój najlepszy punkt, ale również nie najsłabszy).
Pani Zawadzka na ostatnie zajęcia przed egzaminem przyniosła nam przykładowy "egzamin". Padło tam pytanie o tzw. odsteptwa od normy klasycznej?
Cóż to takiego jest poza np. tym, że w dek. II w rzecz. dominus wołacz jest domine a nie dominus?
Bardzo prosze o odpowiedzi!!! To dosc pilne:-)
tzw. norma klasyczna?
-
- Civis Latinus
tzw. norma klasyczna?
"Jestem sam w bezmiarach świata, tylko z tą literaturą..." wg
Uuu Odstępstw jest sporo. Np agnus (baranek), który jest w 2 deklinacji, ma vocativus agnus w łacinie kościelnej.
Nie wiem, czy Ci coś pomoże, ale na stronie warszawskiego IFK jest w dziale didactica coś takiego, co zwie się "osobliwości" Tam parę takich rzeczy znajdziesz
www.ifk.uw.edu.pl
Nie wiem, czy Ci coś pomoże, ale na stronie warszawskiego IFK jest w dziale didactica coś takiego, co zwie się "osobliwości" Tam parę takich rzeczy znajdziesz
www.ifk.uw.edu.pl
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Civis Latinus
Re: tzw. norma klasyczna?
Otóż w tym przypadku nie jest to żadne odstępstwo, bowiem w łacinie klasycznej vocativus 2 deklinacji rzeczowników na -us kończy się właśnie na -e. Zatem forma domine jest jak najbardziej klasyczna i poprawna.BarBarElla pisze:Cóż to takiego jest poza np. tym, że w dek. II w rzecz. dominus wołacz jest domine a nie dominus?
Obok przykładu, który podała innuendo możesz wspomnieć o rekcji, np. w łacinie średniowiecznej czasownik misereor łączy się z dativem, zaś w łacinie klasycznej - z genetivem (agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis).
Powodzenia na egzaminie
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
-
- Civis Latinus