XXV Olimpiada Języka Łacińskiego 2006/2007
Moje pytania?
1. Krótko omów antyczne teksty traktujące o wojnach punickich.
2. Kto sprawował władzę w Sparcie?
3. Z jakim mitem kojarzysz Pegaza?
Z lektury dodatkowej: na podstawie lektury "Cycerona i jego współczesnych" opowiedzieć o najważniejszych kobietach w życiu Marka T.
Teraz trochę żałuję, że w ogóle niczego nie powtarzałam - może nie musiałabym tak strasznie szyć i miejsce miałabym wyższe... Dobrze, że chociaż na mitologii się znam, bo z historią to u mnie było i jest cieniutko, oj, cieniutko. No i te kobiety w życiu Cycerona, pytanie jakby wymyślone specjalnie dla mnie .
1. Krótko omów antyczne teksty traktujące o wojnach punickich.
2. Kto sprawował władzę w Sparcie?
3. Z jakim mitem kojarzysz Pegaza?
Z lektury dodatkowej: na podstawie lektury "Cycerona i jego współczesnych" opowiedzieć o najważniejszych kobietach w życiu Marka T.
Teraz trochę żałuję, że w ogóle niczego nie powtarzałam - może nie musiałabym tak strasznie szyć i miejsce miałabym wyższe... Dobrze, że chociaż na mitologii się znam, bo z historią to u mnie było i jest cieniutko, oj, cieniutko. No i te kobiety w życiu Cycerona, pytanie jakby wymyślone specjalnie dla mnie .
Quem di diligunt, adulescens moritur.
z kolegą maćkiem samoukiem *przepraszam, że tak się posługuję określeniem osoby, ale więcej szczegółów nie znam* stwierdziliśmy, że preferujemy bardziej etapy pisemne, co wyszło potem i w praktyce w moim przypadku, bo dostaam pytanie kuku, o którym nie potrafiłam nic powiedzieć, ani nawet z rozpaczy ładnie się uśmiechać.
1. Omów utwory literatury greckiej, nawiązujące do wojen perskich.
2. Co to była prowincja i kto nią zarządzał?
3. Kim był Chiron?
natomiast z lektury profesor z łodzio-częstochowy zadawał mi pytania o owidiuszu. miałam podać przyczyny jego wygnania i uzewnętrznić się na temat utwórów miłosnych. (i udało mi się wcisnąć tekst, który mi się podobał, że 'ars amatoria' nie było podręcznikiem technik seksualnych^^)
w sumie, to szkoda, że dla mnie przygoda się już skończyła, bo pobyt w warszawie wspominam bardzo przyjemnie, włącznie z niezapomnianym pokojem-sauną, który przestał nim być, kiedy wtargnęli panowie robotnicy i potraktowali je narzędziami *co livia może potwierdzić*
1. Omów utwory literatury greckiej, nawiązujące do wojen perskich.
2. Co to była prowincja i kto nią zarządzał?
3. Kim był Chiron?
natomiast z lektury profesor z łodzio-częstochowy zadawał mi pytania o owidiuszu. miałam podać przyczyny jego wygnania i uzewnętrznić się na temat utwórów miłosnych. (i udało mi się wcisnąć tekst, który mi się podobał, że 'ars amatoria' nie było podręcznikiem technik seksualnych^^)
w sumie, to szkoda, że dla mnie przygoda się już skończyła, bo pobyt w warszawie wspominam bardzo przyjemnie, włącznie z niezapomnianym pokojem-sauną, który przestał nim być, kiedy wtargnęli panowie robotnicy i potraktowali je narzędziami *co livia może potwierdzić*
es tibi ipse Mercurius!
Nic nie szkodzi, rozmawiałaś przez telefon. Drzemałem akurat, ale się obudziłem, bo chyba akurat pod 323 dyskutowałaś i to dosyć głośno, ale nie mam za złeGemma pisze: To mnie przeraziłeś..to na pewno był mój głos, bo mieszkałam w 324, ale co ja z tym głosem robiłam? Jeśli śpiewałam sobie to przepraszam, wiem, że fałszuję, ale to jedyny sposób na odreagowanie jaki wtedy przyszedł mi do głowy..
A jeśli przeklinałam, to tym bardziej przepraszam
-
- Tribunus militum
No nie wytrzymałem i w końcu wszedłem na to forum, żeby sprawdzić, jaki tekst mieliście. Nie rozumiem tylko tego "Aeropagitas". Powiedzcie mi - były jakieś objaśnienia? Chodziło coś w rodzaju: Aeropagita, -ae = członek Aeropagu?
Zdanie o Pauzaniaszu i Lizandrze też niczego sobie...
Livia - niesamowite, bo ja na to pytanie o fantastykę też odpowiedziałem, że chodzi o Odyseusza. :) Może wreszcie pójdą po rozum do głowy i w przyszłym roku je zmienią. :)
Przy okazji chciałem zachęcić wszystkich laureatów do składania papierów na warszawski MISH, bo na każde olimpijczyka w rekrutacji będzie przypadało jedno miejsce więcej dla zwykłego śmiertelnika. :)
Natomiast wszystkich finalistów z całego serca zniechęcam do składania tamoj papierów, bo przecież ja się muszę dostać. :)
Zdanie o Pauzaniaszu i Lizandrze też niczego sobie...
Livia - niesamowite, bo ja na to pytanie o fantastykę też odpowiedziałem, że chodzi o Odyseusza. :) Może wreszcie pójdą po rozum do głowy i w przyszłym roku je zmienią. :)
Przy okazji chciałem zachęcić wszystkich laureatów do składania papierów na warszawski MISH, bo na każde olimpijczyka w rekrutacji będzie przypadało jedno miejsce więcej dla zwykłego śmiertelnika. :)
Natomiast wszystkich finalistów z całego serca zniechęcam do składania tamoj papierów, bo przecież ja się muszę dostać. :)
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Forrestus regis napisał:
Areopagitae, - arum = członkowie rady zwanej Areopagiem
Areopagus, -i= Areopag
nie wyszło mi to na dobre... a Lukiana to chyba na zawsze zapamiętam
ciekawe czy za rok pytania będą te same, bezapelacyjnie powinni je zmienić
przypisów było całkiem sporo, w większości wyjaśnione zostały nazwy własne, m.in.:Nie rozumiem tylko tego "Aeropagitas". Powiedzcie mi - były jakieś objaśnienia? Chodziło coś w rodzaju: Aeropagita, -ae = członek Aeropagu?
Areopagitae, - arum = członkowie rady zwanej Areopagiem
Areopagus, -i= Areopag
Ja mówiłam o Odyseuszu, ponieważ zainspirowałam się Twoja zeszłoroczną odpowiedzią no i poza tym nic innego do głowy mi nie przyszłoniesamowite, bo ja na to pytanie o fantastykę też odpowiedziałem, że chodzi o Odyseusza
nie wyszło mi to na dobre... a Lukiana to chyba na zawsze zapamiętam
ciekawe czy za rok pytania będą te same, bezapelacyjnie powinni je zmienić
Credo ut intelligam
-
- Senator
Materiał ciekawy, z wypowiedziami wielu wybitnych osobistości, m.in. mnie:
http://www.tvn24.pl/2044141,0,0,1,1,wideo.html
http://www.tvn24.pl/2044141,0,0,1,1,wideo.html
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
jeszcze jest felieton Tomasza Olbratowskiego
http://www.rmf.fm/au/wsd/snd/olo20070423.mp3?x=2
i w Gazecie Wyborczej był artykuł...
faktycznie skandal
http://www.rmf.fm/au/wsd/snd/olo20070423.mp3?x=2
i w Gazecie Wyborczej był artykuł...
faktycznie skandal
Credo ut intelligam
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
to jest skandal!!! słów mi brak!!! któż z nas nie wie, ile pracy i czasu trzeba włożyć w to, by osiągnąć taki sukces na olimpiadzie... od tylu lat była to nagroda główna i marzenie wielu uczestników, a teraz? Giertych z jednej strony chce zrobic dla łaciny więcej miejsca w szkołach, a z drugiej zamyka drogę do rozwoju w tej dziedzinie? prezciez te wyjazdy promują Polskę, nasz poziom kształcenia, nasze zdolności...
wstyd mi za mój kraj, za to, że nim rządzący nie nadają sie do sprawowanych przez siebie funkcji... tylu ludzi poświęciło swoje życie w obronie niepodległości, a teraz? miało sie nam lepiej żyć, a większość z nas patrzy, jak by tu stąd wyjechać...
wstyd mi za mój kraj, za to, że nim rządzący nie nadają sie do sprawowanych przez siebie funkcji... tylu ludzi poświęciło swoje życie w obronie niepodległości, a teraz? miało sie nam lepiej żyć, a większość z nas patrzy, jak by tu stąd wyjechać...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
kapitalnie słuchało się olbratowskiego i jego komentarzy. podpisuję się całą dwudziestką moich palcow u rąk i nóg pod hasłem resorto giertychore *czy jak to tam dokładnie szło*
zamiast promować nasze wybitne umysły, albo przynajmniej dawać szansę do promocji, wydaje się pieniądze na pracowników ministerstwa. kh, kh.
wielkie szczęście ma kolega Gustaw, że szkoła zdecydowała się go wesprzeć. wiadomo jak się przedstawia sytuacja pozostałych? czy bedą mieli jakieś poważniejsze problemy z wyjazdem do arpino? jeśli rzeczywiście polska reprezentacja wyjechałaby w okrojonym składzie z powodu błyskotliwych decyzji MEN, pan Giertych i jego ekipa powinni schować się głęboko pod ziemię i najlepiej nie wychodzić.
zamiast promować nasze wybitne umysły, albo przynajmniej dawać szansę do promocji, wydaje się pieniądze na pracowników ministerstwa. kh, kh.
wielkie szczęście ma kolega Gustaw, że szkoła zdecydowała się go wesprzeć. wiadomo jak się przedstawia sytuacja pozostałych? czy bedą mieli jakieś poważniejsze problemy z wyjazdem do arpino? jeśli rzeczywiście polska reprezentacja wyjechałaby w okrojonym składzie z powodu błyskotliwych decyzji MEN, pan Giertych i jego ekipa powinni schować się głęboko pod ziemię i najlepiej nie wychodzić.
es tibi ipse Mercurius!
Tak, bo przecież łacina to tak prosty język, że każdy doskonale nim włada. Po co więc pozwalać młodzieży, aby marnowała państwowe pieniądze na lenienie się we Wloszech. Za naukę niech się lepiej weźmie. Niech nas jeszcze trzymają pod nadzorem 24 h.
Szkoda słów.
Giertych sam się prosi, by ktoś zrobił z nim i MEN za jego kadencji porządek.
Szkoda słów.
Giertych sam się prosi, by ktoś zrobił z nim i MEN za jego kadencji porządek.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
resorto giertychore? - jaki to piękny ablativus absolutus, a jak pięknie jest nacechowany negatywnym i subiektywnym uczuciem mówiącego... sami wiecie... po co ja to piszę...
w pełni popieram prof. Szarmacha, mgr. Miozgę; Karol też mu nieźle wygarnął - giertych kłamca i oszust!!!
MEN? - Magistratus Educationis Neglegendae
w pełni popieram prof. Szarmacha, mgr. Miozgę; Karol też mu nieźle wygarnął - giertych kłamca i oszust!!!
MEN? - Magistratus Educationis Neglegendae
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
Italia to jednak raj Oni jakoś mogą co roku znaleźć masę pieniędzy na sprawne zorganizowanie Arpino, a u nas głupich 4 kawałków nie można znaleźć dla uzdolnionej młodzieży. I co się dziwić, że stan naszych badań naukowych jest fatalny i że ludzie z wyższym wykształceniem tak często chcą uciekać za granicę :/
Mam nadzieję jednak, że wszyscy, którym się to należy, na złość Giertychowi i jego ziomkom pojadą jednak na konkurs, trzymam za Was kciuki!
Mam nadzieję jednak, że wszyscy, którym się to należy, na złość Giertychowi i jego ziomkom pojadą jednak na konkurs, trzymam za Was kciuki!
Kropp's angels ;)