DISCE LATINE :s
DISCE LATINE :s
Cześć
Jestem Michał, od pewnego czasu błąka mi się po głowie nauka łaciny. Gdy wreszcie się postanowiłem się za nią wziąć, to już prawie po wakacjach .
To by było tyle o mnie....
A teraz przechodząc do właściwego pytania - na początek zdecydowałem się na tytułowy podręcznik (głównie na podstawie opini wyrażanych na tym forum...). I tutaj zaczyna się problem - znalazłem dwie pozycje o tym tytule - poziom rozszerzony (ten zielony) oraz podstawowy (czerwony?).
Nie jestem pewien czym one się różnią, tj. czy poziom rozszerzony zawiera to samo co podstawowy + dodatki, czy też jest to druga część, a przygodę z językiem należy zacząć od czerwonej książeczki?
Byłbym bardzo wdzięczny za rozjaśnienie mi tej kwestii
Pozdrawiam
Michał
Jestem Michał, od pewnego czasu błąka mi się po głowie nauka łaciny. Gdy wreszcie się postanowiłem się za nią wziąć, to już prawie po wakacjach .
To by było tyle o mnie....
A teraz przechodząc do właściwego pytania - na początek zdecydowałem się na tytułowy podręcznik (głównie na podstawie opini wyrażanych na tym forum...). I tutaj zaczyna się problem - znalazłem dwie pozycje o tym tytule - poziom rozszerzony (ten zielony) oraz podstawowy (czerwony?).
Nie jestem pewien czym one się różnią, tj. czy poziom rozszerzony zawiera to samo co podstawowy + dodatki, czy też jest to druga część, a przygodę z językiem należy zacząć od czerwonej książeczki?
Byłbym bardzo wdzięczny za rozjaśnienie mi tej kwestii
Pozdrawiam
Michał
- Flavius Aetius
- Propraetor
Korzystałem z tego podręcznika w liceum, więc powiem parę słów. Oczywiście podręcznik brązowy (czerwony?) jest właściwy dla osoby dopiero zaczynającej naukę łaciny, są tam przystępnie wytłumaczone zasady gramatyki, wplecione w preparowane teksty, najczęściej w formie dialogów. Natomiast podręcznik zielony zawiera obszerniejsze i bardziej szczegółowe wyjaśnienia do trudniejszych zagadnień gramatycznych, gdzie jako przykład ich występowania pojawiają się już nie preparowane, lecz oryinalne teksty autorów łacińskich, wymagające dobrej znajomości reguł podanych w poprzednim podręczniku. Jest to więc pozycja dla osób mających już niezbędne podstawy, polecam sięgnięcie po niego w trzeciej klasie liceum, albowiem praca z tekstem w jego oryginalnym brzmieniu jest najważniejsza, dzięki niej, a nie bezmyślemu wkuwaniu reguł gramatycznych można nauczyć się tego języka, ponieważ to właśnie teksty autorów antycznych są tym, co przemawia do nas dzisiaj, gdy w żywej mowie język łaciński jest martwy.
phi! Wcale nie jest martwy...Flavius Aetius pisze: w żywej mowie język łaciński jest martwy.
Ja bym poleciła kupić oba. Zdarzyć się może bowiem tak, że dość szybko opanujesz prawidła gramatyczne i preparacje przestaną Ci się podobać a zechcesz sięgnąć wtedy do właściwych autorów.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Pewnie kupię obie, tyle, że w odpowiedniej kolejności i odstępie czasowym .
Na razie znalazłem jeszcze Lingua Latina pani Winniczuk za symboliczną cenę .
Na razie znalazłem jeszcze Lingua Latina pani Winniczuk za symboliczną cenę .
Ostatnio zmieniony czw 16 sie 2007, 11:12 przez Mich@l, łącznie zmieniany 1 raz.
Możliwe: http://www.allegro.pl/item225398346_lin ... iczuk.html
Na pocieszenie powiem Ci, że razem wyszło 11,50 (2,50 + 6,50 wysyłka + 2,50 poczta)
Na pocieszenie powiem Ci, że razem wyszło 11,50 (2,50 + 6,50 wysyłka + 2,50 poczta)