MISH
Dziękuję - ostatnio strona KUL'u nie bardzo działa... :/
Tak przy okazji - kuzyn wybiera się do was w tym roku (2007/2008) na administrację, zobaczymy co powie... (znalazł stancję na terenie byłego obozu koncentracyjnego z widokiem na... to co się zachowało ).
Ehh, to wszystko (prawo etc) to trochę takie 'ubezpieczenie' - najchętniej bym skończył czystą filologię (i szczerze mówiąc podobają mi się prawie wszystkie... )
Tak przy okazji - kuzyn wybiera się do was w tym roku (2007/2008) na administrację, zobaczymy co powie... (znalazł stancję na terenie byłego obozu koncentracyjnego z widokiem na... to co się zachowało ).
Ehh, to wszystko (prawo etc) to trochę takie 'ubezpieczenie' - najchętniej bym skończył czystą filologię (i szczerze mówiąc podobają mi się prawie wszystkie... )
A ja poreklamuję troszkę MISH UMCS Co prawda nie mamy filologii klasycznej, ale i tak jesteśmy bardzo bardzo fajni ^^ Psychologii czy prawa też nie mamy... ale i tak jesteśmy super ;>
http://umcs.lublin.pl/mish - zainteresowanych zapraszam tutaj
http://umcs.lublin.pl/mish - zainteresowanych zapraszam tutaj
Kropp's Angels
Przepraszam, ze tak się wyrwę, ale czy nie wiecie może, czy na warszawskim MISH jest hebraistyka? I ile 'kierunków wiodących' można wybrać? (tzn. nie wiem, czy to jest dobre określenie, bo jeszcze nie zorientowałam się, jak to działa :])
Bo prawdę mówiąc, to do olimpiady MISH był dla mnie w tak dalekiej sferze marzeń, że aż sie na siłę do niego zniechęciłam, no a teraz nagle okazało się, że mam tam wstęp, i nie wiem, co z tym fantem zrobić
Najbardziej boje się, że takie studia wykończą mnie psychicznie i fizycznie, bo osoby, które tam studiują zazwyczaj skarżą sie na brak czasu na życie pozanaukowe. ale z kolei mieć możliwość studiowania w ten sposób i nie skorzystać - jakoś dziwnie...
Bo prawdę mówiąc, to do olimpiady MISH był dla mnie w tak dalekiej sferze marzeń, że aż sie na siłę do niego zniechęciłam, no a teraz nagle okazało się, że mam tam wstęp, i nie wiem, co z tym fantem zrobić
Najbardziej boje się, że takie studia wykończą mnie psychicznie i fizycznie, bo osoby, które tam studiują zazwyczaj skarżą sie na brak czasu na życie pozanaukowe. ale z kolei mieć możliwość studiowania w ten sposób i nie skorzystać - jakoś dziwnie...
"Prawdo - wyjdź z ukrycia
- nic ci nie zrobię...
Będziemy się tylko bawić".
(A. Kler)
- nic ci nie zrobię...
(A. Kler)
na MISHu można studiować hebraistykę, ale bywa różnie z miejscami - kolega dwa lata temu chciał i ostatecznie wylądował na arabistyce, niemniej - dać się da.
kierunków można robić kilka. ile minimów dają (istnieją wydziały z limitem miejsc dla mishowców) na raz, nie wiem dokładnie, ale robienie magisterki z więcej niż 2 kierunków jest chyba mało przez wcale wykonalne. dwa wystarczą .
czy te studia Cię wykończą, zależy w dużej mierze od Ciebie - można spokojnie wziąć mniej zajęć. na brak czasu mogą narzekać ci, którzy sobie biorą dwie filologie, albo robią zajęcia, których nie muszą i mają po 40 godzin tygodniowo (to ja, to ja ) - jeżeli będziesz działać rozsądnie, to nic Cię psychicznie nie zrujnuje, poza może USOSem .
kierunków można robić kilka. ile minimów dają (istnieją wydziały z limitem miejsc dla mishowców) na raz, nie wiem dokładnie, ale robienie magisterki z więcej niż 2 kierunków jest chyba mało przez wcale wykonalne. dwa wystarczą .
czy te studia Cię wykończą, zależy w dużej mierze od Ciebie - można spokojnie wziąć mniej zajęć. na brak czasu mogą narzekać ci, którzy sobie biorą dwie filologie, albo robią zajęcia, których nie muszą i mają po 40 godzin tygodniowo (to ja, to ja ) - jeżeli będziesz działać rozsądnie, to nic Cię psychicznie nie zrujnuje, poza może USOSem .
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
No to chyba wykończyłyby, bo chciałam spróbować na trzech: polskiej-klasycznej-hebrajskiej. To znaczy, od początku myślałam, że to niewykonalne, ale właściwie nie wiem, z czego zrezygnować...chociaż znam osobę, która studiuję na MISH prawo i ekonomię i na dodatek oddzielnie iberystykę. A czy nie można 'dobrać' sobie kolejnego kierunku na drugim roku?
A co to jest USOS? :]
A co to jest USOS? :]
- nic ci nie zrobię...
(A. Kler)
- nic ci nie zrobię...
(A. Kler)
-
- Senator
USOS- Uniw. System Obsługi Studiów.
Jeśli interesuje Cię literatura dawna (a klasyczna i hebraistyka by na to wskazywały), to może z polonistyki zostaw sobie sam kurs staropolskiej? Chyba że z fil. rodzimą wiążesz przyszłość w sposób szczególny.
Jeśli interesuje Cię literatura dawna (a klasyczna i hebraistyka by na to wskazywały), to może z polonistyki zostaw sobie sam kurs staropolskiej? Chyba że z fil. rodzimą wiążesz przyszłość w sposób szczególny.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Tak właściwie to jest tak, że z rodzimej właśnie najmniej interesuje mnie staropolska - raczej chciałabym się skupić na literaturze od romantyzmu w górę z kolei nie chciałabym tez rezygnować z zajęć z teorii literatury, których najwięcej chyba jest na polskiej. Ale już nie będę marudzić, jeszcze mam rok na decyzję. Chociaż prawdę mówiąc, sam fakt, że trzeba będzie ją kiedyś podjąć, wywołuje u mnie panikę
W każdym razie dziękuję bardzo za informacje
W każdym razie dziękuję bardzo za informacje
- nic ci nie zrobię...
(A. Kler)
- nic ci nie zrobię...
(A. Kler)
elbe, możesz się zdecydować na dwie magisterki na przykład, a z kierunku zrobić te zajęcia, które Cię interesują. albo jakie kombinacje magisterek i licencjatów. wszystko się da, byle nie przesadzić .
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w studiowaniu filologii klasycznej w ramach MISH na UJ? Na ile da się to połączyć z innymi kierunkami (np. w masochistycznej formie 2 prac magisterskich ), a szczególnie - z filozofią? Czy student MISH ma duży kanon do zaliczenia, jeśli decyduje się na klasyczną? I jaka jest szansa "załapania się" na praktyczną naukę greki i łaciny, jeśli jednak nie ma się klasycznej jako głównego kierunku?
P.S.: Czy na wydziale historycznym jest wiele zajęć uzupełniających filologię klasyczną dla MISH-owca? Na stronie Instytutu Historii UJ nie udało mi się znaleźć szczegółowej rozpiski kursów i nie wiem, czy jest się na co nastawiać...
P.S.: Czy na wydziale historycznym jest wiele zajęć uzupełniających filologię klasyczną dla MISH-owca? Na stronie Instytutu Historii UJ nie udało mi się znaleźć szczegółowej rozpiski kursów i nie wiem, czy jest się na co nastawiać...
Errare mehercule, malo cum Platone...
M.T. Cicero, "Disputationes Tusculanae"
----
www.histmag.org
M.T. Cicero, "Disputationes Tusculanae"
----
www.histmag.org