Rozmowy z Mistrzem - O potrzebie nauczania łaciny.

Dyskusje na dowolny temat.
Nobody
Civis Latinus

Rozmowy z Mistrzem - O potrzebie nauczania łaciny.

Post autor: Nobody »

Leszek Kołakowski rozmawia z Jackiem Bocheńskim o potrzebie nauczania łaciny, w sumie warto posłuchac/obejrzec.

http://www.sendspace.com/file/uj3htz

ps: link wazny jeszcze tylko kilka dni
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Świetny program, dziękuję za link.

Mnóstwo argumentów pro, obok oczywistych dla zainteresowanych tematem także takie, których ja np. nie byłem świadom (banki angielskie np.).

Słucha się tego z niekłamaną przyjemnością. Poza tym pomysł z bullą kapitalny (zwłaszcza że mam w pamięci jak to drzewiej z nimi bywało).

Jeśli miałbym formułować jakieś postulaty, to przede wszystkim byłoby przywrócenie systemowi kształcenia formuły, proszę wybaczyć słowo, arystokratycznej. Rzecz w tym, że większości ludzi nie potrzebna jest do niczego wiedza, kim byli Szekspir i Mickiewicz, za to potrzebują znać się na pewnym fachu i posiąść znajomość języka angielskiego. Gdyby nie zmuszano wszystkich (jeśli nie instytucjonalnie, to presją), żeby się kształcili, to nie mielibyśmy w Polsce dziś tej sytuacji, którą mamy: tzw. studia wyższe są nieomal częścią przymusu edukacyjnego.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
C. Iulius Aquilius
Senator

Post autor: C. Iulius Aquilius »

Ba. W ogóle należałoby zmienić w systemie edukacji w zasadzie wszystko. Na czele z likwidacją jednolitych programów nauczania i przymusu edukacji ponadpodstawowej.
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

zgadzam się z tym absolutnie:) czyżbym miał już trzeciego towarzysza i adjutora w reformowaniu systemu nauczania? :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ