elitarna filologia klasyczna... gdzie?

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Salustiusz pisze:A z jakiego jeśli można wiedzieć? :wink:
Z zarządzania na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Salustiusz pisze:Zachęcam do UJ - budynek też jest paskudny. :D
Tak... A jeszcze w zeszłym roku obiecywali nam, że na pewno, ale to na pewno przeniosą Instytut Filologii Klasycznej do takiego jednego budynku zwanego Auditorium Maximum. I oczywiście nic z tego nie wyszło, bo po co jakimś tam klasykom nowe, ładne sale, albo chociażby przyzwoita czytelnia.... :evil:

To tak w ramach ciekawostki :) Nie ma to jak rozlatujące się Paderevianum :wink:
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

już my tam z Salustiuszem zadziałamy, żeby się przenieśli :lol: w Poznaniu e.g. w tym roku przenoszą filologię klasyczną z paskudnego "budynku wzniesionego pracą rąk społeczeństwa socjalistycznej ojczyzny - Polski Ludowej" :lol: do jakiegoś ponoć fajnego, poniemieckiego budynku... :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

Tak, monumentalność Auditorium Maximium (ach ta nazwa, a może "maxumum" - bo tak pisał Sallustius) zupełnie odpowiada filologii klasycznej. Aha tak przy okazji http://wiadomosci.onet.pl/1327220,2678,kioskart.html he wiedziałem że łacina powróci, zbudujemy nową Europę w oparciu o wartości klasyczne, o czym marzył prof. Korus w zeszłym roku na rozdaniu nagród w Warszawie.

Pozdrawiam.
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ja jako przyszły gramatyk historyczny :D powiem Ci, że MAXUMUM jest piękną archaiczną formą, o której miałem już okazję czytać m.in. u Safarewicza :wink: boć to się wzięło od "mag-simo-s"... a w niemieckim, nieco starszym wydaniu gr.hist. : "mag-summus"... :wink:
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

A omnis zamiast omnes, quom zamiast cum, fuere zamiast fuerunt? Sallustius pięknie archaizuje naśladując styl Katona Starszego.. fascynuje mnie ten styl :D tym bardziej, że w pewnym sensie wyraża to poglądy samego historyka, który postulował powrót do idei przodków.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Deo gratia! że my nie archaizujemy pisząc np: napiał jeśm był o czem inszym... :lol:
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

No... myślę, że on też tak się nie zwracał rano do żony (albo do niewolnicy :wink: ) Ale taka lekka archaizacja mi podoba.. np we fraszkach Sztaudyngera.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Marcin Loch pisze:ja jako przyszły gramatyk historyczny :D powiem Ci, że MAXUMUM jest piękną archaiczną formą, o której miałem już okazję czytać m.in. u Safarewicza :wink: boć to się wzięło od "mag-simo-s"... a w niemieckim, nieco starszym wydaniu gr.hist. : "mag-summus"... :wink:
Z tym "maxumus" to było tak: :)

W sylabach otwartych przed "m" lub "f" w wielu słowach występowała pierwotnie samogłoska "u". Najprawdopodobniej był to allofon fonemu "i" (krótkiego), wymawiany podobnie jak niemieckie u umlaut - choć nie był w grece on nigdy transkrybowany przez ypsilon, musiały zatem być to różne dźwięki. Dopiero Cezar wprowadził oficjalnie nową pisownię tych wyrazów - przez "i"; mimo wszystko w niektórych formach zachowała się pisownia przez "u" - np. possumus, volumus.

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

a z czyjego dzieła korzystacie na historycznej??? bo ja mam starego Safarewicza i jakąś dwutomówkę pisaną po niemiecku... ale o Cezarze nie ma tam mowy... :wink:
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Gramatyka historyczna jest dopiero na czwartym roku...

Póki co zmagam się z gramatyką opisową. Korzystamy z autorskich skryptów dr-a hab. Huberta Wolanina, które dostajemy skserowane na zajęciach. Na razie nie są one wydane ani w jakikolwiek sposób dostępne, choć pewnie w przyszłości będą :wink: Ciekawych rzeczy się można dowiedzieć na tych zajęciach, ale w kość też dają solidnie... :)

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Wy narzekacie na Paderevianum a nasz IFK na UW jest chyba w gorszym stanie ;) Siedzimy w ciasnych salkach, które się sypią. Wy to chociaż windę macie :P
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

a widzieliście OPTA w Wawie??? jaki tam jest przepych... jak powiedziała moja nauczycielka łaciny, że porównywać IFK UW z OPTA, to tak jak porównywać zbór protestancki z barokową bazyliką :lol: i muszę powiedzieć, że miała rację :wink:
Awatar użytkownika
Joasia
Peregrinus

Post autor: Joasia »

Marcin Loch pisze:już my tam z Salustiuszem zadziałamy, żeby się przenieśli :lol: w Poznaniu e.g. w tym roku przenoszą filologię klasyczną z paskudnego "budynku wzniesionego pracą rąk społeczeństwa socjalistycznej ojczyzny - Polski Ludowej" :lol: do jakiegoś ponoć fajnego, poniemieckiego budynku... :wink:
Nie tylko filologię klasyczną... ;)
Budynek jest rzeczywiście zacny, po remoncie, w samym sercu miasta.

Korzystając z okazji, będąc tutaj nówką-sztuką, pragnę serdecznie powitać użytkowników forum.
Jako neofitka w łacińskim rzemiośle, liczę na Waszą pomoc. Wybaczcie błędy, dyscyplinujcie, motywujcie ;)

pozdrawiam,
J.

Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Witaj wśród swoich :) OBTA a nie OPTA ;) Jednak siedzenie w takich ciasnych salach daje jakąś atmosferę.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
ODPOWIEDZ