polscy filologwie klasyczni
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
polscy filologwie klasyczni
ileż znamy nazwisk polskich sławnych filologów klasycznych... ale któż z nas wie, jak wyglądały osoby, których nazwiska wciąż tkwią w naszej pamięci. bardzo chciałbym zgromadzić fotografie filologów klasycznych, byśmy nie tylko pamiętali nazwiska, lecz również kojarzyli je z twarzami... chciałbym również umieścić ich fotografie na wikipedii (mówimy o tych nieżyjących profesorach). czekam więc na linki czy też posty ze zdjęciami:)
oto spis sławniejszych filologów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... _klasyczni
mam również portret pewnego siwego, poczciwego filologa (historyka?) o szlachetnym spojrzeniu - nie możemy w żaden sposób zidentyfikować osoby na nim przedstawionej... nawet pamięć prof. Stabryły zawodzi w tej kwestii... postaram się go sfotografować i umieścić tutaj, licząc, że może ktoś dotrze, kim ów zacnie wyglądający pan był:)
oto spis sławniejszych filologów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... _klasyczni
mam również portret pewnego siwego, poczciwego filologa (historyka?) o szlachetnym spojrzeniu - nie możemy w żaden sposób zidentyfikować osoby na nim przedstawionej... nawet pamięć prof. Stabryły zawodzi w tej kwestii... postaram się go sfotografować i umieścić tutaj, licząc, że może ktoś dotrze, kim ów zacnie wyglądający pan był:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Umieść Martine. My na 1 roku musieliśmy obowiązkowo na egzamin znać biografie polskich filologów klasycznych. Mam książkę ze zdjęciami i biografiami, jednak, aby gdziekolwiek zdjęcia z niej umieścić należałoby uzyskać zgodę autorki. Wiem też, że i w złotej księdze wydziału filologicznego UJ coś być powinno.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Flavius Aetius
- Propraetor
Dziwna ta lista. Brakuje na niej wielu znakomitych filologów, podczas gdy znajdują się na niej jakieś poboczne nazwiska.
Martine, gdzie to zdjęcie? Bo i u nas wisi w sali portret osoby, do której Twój opis pasuje. Także bym chętnie zobaczyła i jeśli to ten sam człowiek, to podała nazwisko. Profesor Szymański jest na tej liście.
Martine, gdzie to zdjęcie? Bo i u nas wisi w sali portret osoby, do której Twój opis pasuje. Także bym chętnie zobaczyła i jeśli to ten sam człowiek, to podała nazwisko. Profesor Szymański jest na tej liście.
- Flavius Aetius
- Propraetor
Ale tu się nie ma co denerwować, że czegoś na Wikipedii brakuje. Taki jej urok. Po prostu wystarczy dopisać o tych filologach, którzy są cenieni, których znacie, a których tam nie ma, i już będą
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
bardzo łatwo odpowiedzieć na pytanie, czemu profesora Brożka nie ma na tej liście... otóż... wielkim bucem był i sobie nie zasłużył. wisi dziś w kącie i jego wzrok utkwiony jest w ścianie... o profesorze S.S. się lepiej nie wypowiem...
umieszczę, jak tylko zrobię zdjęcie;)
Moniko, podaj proszę tytuł tej książki, poszukam jej w Jagiellonce;)
umieszczę, jak tylko zrobię zdjęcie;)
Moniko, podaj proszę tytuł tej książki, poszukam jej w Jagiellonce;)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
- Flavius Aetius
- Propraetor
Profesor Brożek miałby być "bucem"? A któż to mówi? Rozumiem, że znałeś go osobiście i przekonałeś się o jego "bucowatości" do tego stopnia, że możesz miotać tu nań takie określenia. Analizując dokonania Profesora dla polskiej filologii klasycznej i nauki w ogóle nazwanie tegoż "bucem" jest w moim odczuciu nad wyraz krzywdzące, jeśli już nie brzmiące niewłaściwie i ohydnie w ustach innego humanisty. Bo gdybyś ganił czy to warsztat i styl jego przekładów, czy to podejście do studentów, wówczas może dałoby się jeszcze to zrozumieć. Lecz cóż ja mówię! Czy godzi się kogokolwiek nazwać "bucem" za to tylko, że nam się coś, nie wiadomo nawet co, nie podoba? To woła o pomstę do nieba i ja przeciwko takiej praktyce protestuję. Profesor Brożek był niewątpliwie ważną i niepoślednią figurą w dziejach polskiej filologii klasycznej, a przy tym przeszedł w życiu osobistym więcej niż niejeden jego rówieśnik. De mortuis nihil nisi bene.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
He? Jeśli ktoś był bucem, to nic na to, mój Drogi, nie poradzisz. Może teraz będzie nie tyle odnośnie prof. Brożka, co ogółu, ale mówiłam Ci już, że z super genialnego naukowca a w życiu prywatnym degenerata jest nikły pożytek. To jest drzewo ze zgniłymi, chorymi korzeniami. Ale Ty masz inne zdanie i doceniam je. Dla Ciebie liczy się tytuł. Człowiek z tytułem i można bić przed nim pokłony. Tak? Nie.
Poza tym, jeśli dobrze mi się wydaje, Martinus zganił właśnie podejście tegoż do studentów.
Poza tym, jeśli dobrze mi się wydaje, Martinus zganił właśnie podejście tegoż do studentów.
- Flavius Aetius
- Propraetor
Dobrze, nie będę tutaj zaogniał polemiki. Chodziło mi tylko o to, żeby nie znieważać kogoś, kto już nie żyje i nie może odpowiedzieć na zniewagę zwłaszcza, jeśli się go bezpośrednio nie znało. Poza tym skoro Profesor zachowywał się niewłaściwie wobec studentów, to studenci w odwecie mają się zachowywać równie podle wobec niego? Nienawiść ma być przekazywana z pokolenia na pokolenie i stać się czarną legendą? No proszę Was.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
A czy ja żywię jakąkolwiek nienawiść do jakiejkolwiek istoty żywej lub takiej, która kiedyś żyła? Ja tylko naznaczyłam, że na szacunek trzeba sobie zapracować. Sam tytuł i dokonania nie wystarczą. Naukowiec ma być przykładem, mistrzem.