Heliotis pisze:
Pascal Quignard, "Seks i trwoga" - eseje nt. seksualności Rzymian, czy raczej własna, dość ekscentryczna, choć, trzeba przyznać, sugestywna koncepcja autora na ten temat. Mnie się podobało, ale już np. jeden z moich wykładowców nie pozostawił na tej książce suchej nitki. Jest jeszcze powieść Quignarda "Albuncjusz", podejrzewam, że stylistyka podobna, jednak jeszcze nie czytałam.
Także udało mi się nabyć "Seks i trwogę"
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Szczerze mówiąc, pierwszy raz spotkałem się tym autorem, jednak po lekturze tejże pozycji znalazł się na liście moich ulubionych pisarzy Smile "Seks i trwoga" utrzymana w stylistyce eseju/beletrystyki. Pisana w intrygujący sposób, który na pierwszy rzut oka zdaje się trochę skomplikowany - dużo wątków, nawiązań, odskoczni. Ale po głębszym wczytaniu się, naprawdę wciąga. Tematem przewodnim jest zagadnienie seksu i towarzyszącej jemu trwodze, co wg autora dla Rzymian było nieodłączne. Przed czytelnikiem pojawiają się zagadnienia z życia codziennego potomków Romulusa, ich stosunku do spraw intymnych, ich zamiłowania doznaniami zmysłowymi, a jednocześnie towarzyszącym odczuciu zagrożenia, czy wręcz strachu. Na podstawie licznych przykładów, m.in. ze Swetoniusza, Apulejusza, Lukrecjusza stara się pokazać specyfikę owych rzeczy w ujęciu rzymskim. Przy okazji można zapoznać się z - co na przypadku w moim przypadku stało się pierwszy raz - fragmentami dzieł powyższych autorów (szczególnie Apulejusza, bo Swetoniusza udało mi się nabyć wcześniej). Oprócz tego liczne ciekawostki z zakresu medycyny, prawa, anatomii, poezji. Po przeczytaniu zdałem sobie sprawę, że naprawdę nie wiedziałem sporo rzeczy, np. o Mariuszu, Owidiuszu. Najlepsze, iż owe informacje łatwo zapadają w pamięć z racji swego charakteru Wink
Polecam gorąco. Cena w taniej książce 14 zł (w Krakowie na Brackiej lub Grodzkiej).
Po "Albucjusza" wybieram się jutro po zajęciach
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Dzisiaj nie zdążyłem już zajrzeć do księgarni. Z tego co wyczytałem na necie (bogowie, dzieki wam za google'a :p) wydał on jeszcze kilka ciekawych książek, które ukazały się na polskim rynku, m.in. "Taras w Rzymie" i "Błędne cienie".