Cum fiducia

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Cum fiducia

Post autor: Regiomontanus »

Nie wiem, czy wstawiam to we właściwie miejsce, bo właściwie to nie chodzi mi o tłumaczenie, ale o jego prawidłowość.
Zdobyłem ostatnio (z niejakim trudem) biblię Jakuba Wujka w transkrypcji typu A, w której tekst łaciński jest wydrukowany równolegle z tekstem Wujkowym. Czytając ów tekst, można porównać na bieżąco łacińską i polską wersję, czasami znajdując dość zastanawiające miejsca.

Np. w Act. Apost. 19, 8, i wielu innych miejscach Wulgaty, można spotkać zwrot "cum fiducia":

introgressus autem synagogam cum fiducia loquebatur per tres menses disputans et suadens de regno Dei.

Wydaje mi się, że "cum fiducia" znaczy z grubsza "z odwagą, pewnością siebie". Tymczasem w tłumaczeniu Wujkowym brzmi to tak:

"A wszedszy do bóźnice, mówił bespiecznie przez trzy miesiące, rozmawiaiąc y namawiaiąc o królestwie Bożym"

Dlaczego "bespiecznie"? Czyżby staropolskie znaczenie słowa "bezpieczny" miało coś wspólnego ze "śmiały" - czy też zwyczajnie Wujek się myli? Bo w sumie zmienia to istotnie sens zdania: albo mówił śmiało (choć miał się czego bać), albo bezpiecznie (bo nie miał się czego bać)?
Montani semper liberi
parviscius
Quaestor

Post autor: parviscius »

Melius vidē hoc locum linguā Graecā:
  • Εἰσελθὼν δὲ εἰς τὴν συναγωγὴν ἐπαρρησιάζετο ἐπὶ μῆνας τρεῖς διαλεγόμενος καὶ πείθων [τὰ] περὶ τῆς βασιλείας τοῦ θεοῦ.
czasownik παρρησιάζομαι znaczy mówić ogólnonarodowo, mówić szczerze i pochodzi od rzeczownika παρρησία wylewna mowa, prostolinijność, śmiałe mówienie wszystkiego, otwartość. W Biblii przetłumaczono ten czasownik na język łaciński jako cum fiduciā loquī mówić śmiało.
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Dzięki, tak przypuszczałem - wygląda to więc na błąd Wujka, choć to dziwne, bo Wujek ponoć używał tekstu greckiego przy tłumaczeniu trudniejszych miejsc Wulgaty.
Montani semper liberi
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Ba, używał też żydowskiego. Ale współbracia jezuici jak się Wujkowi zmarło od razu przywrócili zgodność z Wulgatą (por. J. Ziomek, duży "Renesans", wydanie dowolne). Przekład Wujka nie jest więc wyłącznie jego dziełem. Swoją drogą strona tytułowa zawiera mimio tego informcję o użyciu tesktu greckiego i hebrajskiego. Ale tutaj akurat Wujek dobrze tłumaczy, tylko w języku, który jest archaiczny:
Bezpieczny
śmiały, odważny, beztroski, poufały, pewny.
Definicja co prawda nie ze słownika naukowego, ale z serwisu http://www.staropolska.pl/slownik/?nr=45&litera=B&id=68 robionego przez dobrego specjalistę, więc można jej zaufać.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Wielkie dzięki, to wyjaśnia sprawę ostatecznie - drobny szczegół, a gnębiło mnie to od dłuższego czasu, zupełnie nie wiem, dlaczego :-)
R. K. Miller pisze:Ba, używał też żydowskiego. Ale współbracia jezuici jak się Wujkowi zmarło od razu przywrócili zgodność z Wulgatą.
W sumie to można im jeszcze wybaczyć, działali wszakże zgodnie z obowiązującą doktryną - od czasów Klemensa VIII Wulgata klementyńska była "oficjalną" wersją, na której miały się opierać przekłady.
Ale to co inni współbracia jezuici zrobili w XX wieku wybaczyć już trudniej. Mówię tu o "uwspółcześnieniu" słownictwa, "unowocześnieniu" ortografii i usunięciu komentarzy z tekstu Wujka. Grzech wołający o pomstę do nieba, gdyby mnie kto spytał...
Montani semper liberi
ODPOWIEDZ