Golias

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
Loghe
Tribunus militum

Golias

Post autor: Loghe »

Która jest lepsza gramatyka Goliasa? Z Auerbachem gramatyka grecka, czy tez wydanie goliasa teksty i preparacje?
Mam teksty i preparacje ale sa one skserowane, i połowę już pogubiłam, a chciałabym mieć wszystko w jednym miejscu, żeby w razie niepewności szybko móc zajrzeć do gramatyki. Więc dlatego zastanawiam się nad kupnem, tylko nie wiem co lepsze bo nie przeglądałam tej gramatyki auerbacha i goliasa, ale słyszałam, że jest tam sporo błędów i literówek.
Opłaca ją się bardziej kupować czy lepiej już te preparacje?
Helwiusz Pertynaks
Tribunus militum

Post autor: Helwiusz Pertynaks »

Mam obie te pozycje. Na początek: "Teksty i Preparacje" Goliasa nie są gramatyką a podręcznikiem uczącym greki od zera , zaś gramatyka Goliasa i Auerbacha jest takim kompendium gramatycznym porownywalnym do łacinskich gramatyk Wikarjaka i Sinki. Jezeli chcesz "w razie niepewności szybko móc zajrzeć do gramatyki" raczej powinnaś kupić gramatykę Goliasa, chociaż nie zaszkodzi mieć obu tych książek. To tyle co mogę powiedzieć, bowiem greki sie jeszcze nie uczę, znam tylko podstawy podstaw, ale co nieco o gramatykach i podrecznikach wiem.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Loghe, gramatyka Goliasa i Auerbacha tych błędów tak dużo nie ma (osoba niewprawiona w grece nie zwróci na nie uwagi, bo głównie chodzi o akcent) Dodatkowo jest uporządkowana i dobrze się z niej uczy. Także warto ją kupić.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

ale jeśli chcesz kupować, to kupuj stare wydanie, w żadnym razie nie kupuj tego nowego, "poprawionego" przez Rezlera!!!
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Loghe
Tribunus militum

Post autor: Loghe »

tzn to różowe? właśnie kupiłam przez allegro jakie stare wydanie na pewno to jest wiec spoko :) dzięki za rady.
ODPOWIEDZ