Dzień dobry Prosze o pomoc :)
Dzień dobry Prosze o pomoc :)
Witam wszystkich i przepraszam za moje błędy ale jestem tu nowy.Przejde do sedna sprawy potrzebuje przetłumaczyć dokładnie i fachowo, w celu zweryfikowania poprawności tłumaczenia pewno zdanie : ''Nigdy Jak Niewolnik, Zawsze Jak Król.'' i moje pytania czy przecinek i kropka powinna być(ma to jakieś znaczenie jak sie tłumaczy???).Tłumaczyłem ten teks w różnych słownikach i wyszło mi pare wersji dlatego bardzo prosze osoby które znaja jezyk łaciński o przetłumaczenie tego tekstu na polski.Tak to udało mi sie przetłumaczyć:
1. numquam quam servus, semper quam rex.
2. numquam quam servi, semper quam regis.
3. numquam ut servus, semper ut rex.
Tylko nie wiem które jest dobre, może te trzy moje laickie tłumaczenia są złę??? Prosze o pomoc i z góry Bardzo Dziekuje za zainteresowanie się tematem pozdrawiam a jak coś też proszę pisać na gg 2396972
1. numquam quam servus, semper quam rex.
2. numquam quam servi, semper quam regis.
3. numquam ut servus, semper ut rex.
Tylko nie wiem które jest dobre, może te trzy moje laickie tłumaczenia są złę??? Prosze o pomoc i z góry Bardzo Dziekuje za zainteresowanie się tematem pozdrawiam a jak coś też proszę pisać na gg 2396972
-
- Tribunus popularis
Re: Dzień dobry Prosze o pomoc :)
Kolejna powalająca intelektualnym zacięciem boiskowo-podwórkowa mądrość "na dziarę"?
2 odpada; 1 i 3 mogą być
2 odpada; 1 i 3 mogą być
Po pierwsze nigdzie nie pisałem do czego tłumaczenie jest potrzebne, gdyż uważam że nie jest to istotna sprawa tego tematu.Radzę nauczyś sie czytać ze zrozumniniem szkoła podstawowa sie kłania,lub okularki zmienić albo za wysokie progi.Fluvius Magnus pisze:Kolejna powalająca intelektualnym zacięciem boiskowo-podwórkowa mądrość "na dziarę"?
2 odpada; 1 i 3 mogą być
Po drugie odpowiedz w stylu ''2 odpada; 1 i 3 mogą być'' to dopiero powalające intelektualnie dno.
Edit@ I po co śmiecić takimi prostackimi postami, nic nie wniosły tylko zajmują cenne miejsce na inteligentne i fachowe posty.Załoncznik żałosny jak jego wlaściciel flakus debilus.
Ostatnio zmieniony wt 19 kwie 2011, 10:49 przez pablo, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Tribunus popularis
Czyli miałem rację...
- Załączniki
-
- NOT-SURE-IF-TROLL-OR-JUST-VERY-STUPID.jpg (37.07 KiB) Przejrzano 4046 razy
Wszystkich forumowiczów moje pytanie pokonało
- Alopex Lagopus
- Praetor
A może nie pokonało, tylko Fluwiusz wyczerpał już temat? Jakkolwiek by tego nie napisał, to ma jednak rację - zdanie 1 i 3 są poprawne i "się nadają" nieważne czym mają być. 2 jest błędne i tyle.
Reszta to już kwestia gustu
Reszta to już kwestia gustu
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Dziękuje za pomoc pozdrawiam