1 zdanie z ACI

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Awatar użytkownika
Ensis
Civis Romanus

1 zdanie z ACI

Post autor: Ensis »

Nie mogę poradzić sobie z przetłumaczeniem jednego zdania, więc bardzo proszę o pomoc.

A quo cum Pyrrus quaereret, qualem Romam vidisset, respondit urbem sibi templum, senatum vero deorum consilium visum esse.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: 1 zdanie z ACI

Post autor: Alopex Lagopus »

Na forum jest zasada, że najpierw wysyła się swoją (choćby najbardziej koślawą) próbę tłumaczenia.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Post autor: Fluvius Magnus »

Alopex Lagopus pisze:Na forum jest zasada, że najpierw wysyła się swoją (choćby najbardziej koślawą) próbę tłumaczenia.
Lisku! Jak to jest jedno zdanie (i nawet nie na dziarę :D ), miej serce.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Nie ma zmiłuj, nie ma przebacz. :D

Poza tym: w temacie jest mowa o AcI, a więc rozumiem, że cała reszta zdania jest zrozumiała, a więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją podać.

(edit)
No dobrze, uznajmy, że mam dzisiaj dzień dobroci. Ale żeby mi to było ostatni raz!

A quo cum Pyrrus quaereret, qualem Romam vidisset, respondit urbem sibi templum, senatum vero deorum consilium visum esse.

Z reguły odrzucam zdanie zaczynające się od qui, jeśli ktoś wyrywa je z kontekstu i prosi o przetłumaczenie, ale patrz pkt.1. Pierwsza część jest tylko z pozoru skomplikowana - trzeba tam trochę pożonglować słowami. Tak żeby więcej zrozumieć, można to zapisać sobie np. w ten sposób:

Cum (jako gdy/ponieważ) a quo (jako niego - zastępstwo zaimka wskazującego) Pyrrus quaereret (quaero ma rekcję a + abl.), qualem Romam vidisset (to jest to, o co zapytał Pyrrus - pytanie zależne)
respondit - no. i odpowiedział, że, czyli AcI
że co?
że to:
Urbs ei templum, Senatus vero deorum consilium visum est (w praesens - videtur)
Czyli mamy tutaj klasyczny przykład na to, w jaki sposób przenosi się konstrukcję NcI (a właściwie Nominativus duplex) do AcI.

Proste, prawda?

Tak myślałem...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Awatar użytkownika
Ensis
Civis Romanus

No nie wiem, czy sam coś z tego kumam, albo czy w dobrym kierunku idę, ale wyszło mi tak:

Ponieważ Pyrrus dowiadywał się od niego, jaki Rzym zobaczył, odpowiedział, że miasto wydawało się jemu świątynią, senat zaś naradą bogów.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

quaero a - to może być po prostu pytał się (go)
visum esse - raczej wydało niż wydawało, ale ok.

Hmm, tam na pewno jest consilium (debata/narada), a nie concilium (zgromadzenie)? Bo już niejeden się na takiej literówce przejechał...
Pozdrawiam.
AL
Awatar użytkownika
Ensis
Civis Romanus

Na pewno consilium.
Dziękuję za tę rozpiskę. Zdecydowanie pomogła.
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ