Msze łacińskie

Ogólne opinie na temat języka łacińskiego.
Awatar użytkownika
Gemma
Peregrinus
Kontakt:

Msze łacińskie

Post autor: Gemma »

Vetus pisze:Chciałbym przypomnieć i uświadomić Wam, że do niedawna (koniec lat 60-tych ) język ten pięknie i godnie funkcjonował w liturgii Kościoła Katolickiego. (Łacińska Msza św. Trydencka) Niestety, po II Soborze Watykańskim, niestety... ale to już nie temat na tę stronę.
Przy całym swoim ateizmie wybieram się w tę niedzielę do innego miasta, bo w Bielsku żadna parafia nie prowadzi nabożeństwa po łacinie, a ja cierpię na niedobór łaciny mówionej..czego się nie robi dla łaciny :]
Ostatnio zmieniony ndz 25 cze 2006, 12:23 przez Gemma, łącznie zmieniany 1 raz.
"Życie jest piękne"-powiedział Prosiaczek i skoczył ze skały.
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

Gemmo, a gdzie prowadzą msze po łacinie?
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Na przykład w Częstochowie na Jasnej Górze. Codzinnie rano nie pamiętam teraz godziny ale chyba 7:30 lub 8:00 jest łącińska msza. Zadarzało mi się bywać kilka razy na niej ;)
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

W Krakowie w bazylice Mariackiej jest msza święta po łacinie codziennie o 10.00, jeśli się nie mylę. Byłam kilka razy, polecam :D
Awatar użytkownika
Gemma
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: Gemma »

Albo w jednym z kościołów w Szczyrku około 12 :)
"Życie jest piękne"-powiedział Prosiaczek i skoczył ze skały.
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

W Szczecinie jest w Katedrze i bodajże w Wyższym Seminarium Duchownym.
vetus
Civis Latinus

Post autor: vetus »

Polecam http://fidelitas.pl/ lub przez google fidelitas.pl i dalej linki do msza.net, gdzie znajdziecie wykaz odprawianych w kraju mszy w rycie trydenckim. A sama strona fidelitas też ciekawa bo tam również o łacinie mowa na forum dyskusyjnym. Valete!... et orate fratres.
vetus
Civis Latinus

Post autor: vetus »

Dyskusja o łacinie na fidelitas. pl, na forum duskusyjnym, temat; liturgia i sakrementy - Będzie "reforma reformy". i wielu innych miejscach tegoż forum.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

w Szczecinie też w 3 kościołach odprawia sie po łacinie jedną mszę w tygodniu... ale nikt tego nie rozumie... nawet ksiądz, który to czyta... bo tak kaleczy... :lol: (pomijając ks.Janusza ze św.Kazimierza)...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Darek

Post autor: Darek »

Możecie mi powiedzieć w jakich kościołach w szczecinie jest msza po łacinie i w jakich godzinach bo osobiście nie mieszkam w szczecinie ale w każde wakacje tam jestem i chętnie bym poszedł na taką mszę.
Mameha
Peregrinus

Post autor: Mameha »

Przypominałam sobie, że w moim rodzinnym mieście Civitas Kielcensis kiedyś była odprawiana msza po łacinie w Katedrze. O godzinie 7.oo w niedziele. :roll: No, ale cóż było robić - chodziłam :) Potem zlikwidowali, bo dla jednej osoby zainteresowanej i trzech głuchych babek księdzu się nie chciało wstawać tak wcześnie.

A teraz nastąpiła ogólna degrengolada. Doszło do tego, że z ust lekarza (sic!) można usłyszeć takie słowa: a po co lekarz ma się uczyć po łacinie? Dwa razy to samo?

O tempora, o mores! chciałoby się zakrzyknąć. Chociaż może lepiej byłoby w pierwszym wyrazie zmienić "r" na "t" ?
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

W Szczecinie są odprawiane msze po łacinie:

w seminarium duchownym (w piątek)
w parafii pw. św. Kazimierza
w parafii pw. św. Stanisława Kostki

ale godziny należy sprawdzić... :wink: nigdy nie byłem na takiej mszy... bo sam gram w kościele, w związku z czym nie mogę się na owych pojawiać, ponieważ w tych godzinach pracuję... :D

jeśli chodzi o msze po łacinie w Szczecinie to proszę pytać: IAROSLAVUSa (civis Fori)

jeśli przybywasz na wakacje do Szczecina, to możemy się spotkać :wink: zapisz się na forum, bo nie mam kontaktu :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Łukasz

Msza łacińska

Post autor: Łukasz »

Witam wszystkich :)
W Szczecinie w parafii pw. św. Kazimierza przy ul. Broniewskiego w każdą niedzielę o godz. 18 jest odprawiana Msza św. w języku łacińskim. Przy wejściu do kościoła każdy otrzymuje książeczkę z tekstem łacińskim całej Mszy i jego tłumaczeniem oraz zapisem nutowym (w czterolinii jak przystało na chorał gregoriański). Serdecznie zapraszam.
DAREK

Post autor: DAREK »

Można sobie też taką mszę przeczytać http://www.pascha.org.pl/msza/lacina/ lub ewentualnie można ściągnąć mszę inauguracyjną Benedykta XVI (bez wnerwiających lektorów 8) ) http://www.pascha.org.pl/multimedia/
Darek

Post autor: Darek »

ODPOWIEDZ