tekst na wejściem do Kościoła w Krasnem

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Sylwano
Peregrinus

tekst na wejściem do Kościoła w Krasnem

Post autor: Sylwano »

Nie wiem czy dobrze spisałem :lol: na pewno nie bo brakuje paru liter w niektórych słowach ale co mogłem to spisałem

Ego Franciscus Crassinski de Crassne. Dei gratia Episcopus Craconierisis,et qnondam Regni Polonia Vice Cancellarius. Ecclesiam hanc meis sumptibus,ex latere cocto, a fundamentis solido muro extructam,el decenter exornatam. alq3 Altare maius eiusdem Eccliæ, in honorem Dei omnipotentis, Sancti loannis Baptistæ, ac memoriam Exaltationis Sanctæ Crucis, aliorumq Sanctorium. anno domini millesimo quingentesimo septuagesimo quinto,die Solis decima octaua Mensis Septembris,ex concessione mi domini Lociordinarii, consecraui necnon reliquias Beatorum Martirum. Adalberti, Stanislai, Floriani, Venceslai, in eo inclusi sinqulis Chrisidelibus hodie unum annum:st in die anniuersario consecrationis huiusmodi ipsam uisi tantibus, quadraginta dies de uera indulgenta,in forma Eccliæ consueta concedens.

Franciszek Krasiński z Krasnego. Łaska Boża biskupa Krakowskiego i ..... wicekanclerz Królestwa Polskiego. To wydatek do mojego kościoła, z cegły, zbudowany silny fundament ściany, i słusznie ozdobione. ...... wielki ołtarz w tym samym kościele, na cześć Boga Wszechmogącego, św Jana Chrzciciela, a pamięć Podwyższenia Krzyża Świętego, Św ........ W tysiąc pięćset siedemdziesiątym piątym roku Pana, .........w dniu ósmego miesiąca września, przez przyznanie ........., mojego Pana, jak również relikwie pobłogosławił i poświęcił Męczenników. Wojciecha, Stanisława, Floriana, Wacława, w zamkniętym ..............., rocznica poświęcenia dnia wydawało się, że niezdecydowani co do prawdziwego odpustu czterdziestu dni, w formie przyznawania kościół jest używany.

Jestem w tym laikiem i według mnie trochę to nie ma sensu co udało mi się przetłumaczyć.
Załączniki
Zdjęcie nad wejściem do kościoła
Zdjęcie nad wejściem do kościoła
napis.JPG (169.57 KiB) Przejrzano 2754 razy
ODPOWIEDZ