witam,
kiedyś znalazłam jedno słowo łacińskie, które w tłumaczeniu na polski przekładało się na "naucz się cieszyć", niestety pamięć mnie zawodzi. Moglibyście pomóc?
pozdrawiam
Alicja
naucz się cieszyć
-
- Tribunus popularis
Re: naucz się cieszyć
Jedno słowo?
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: naucz się cieszyć
Pomóc możemy chyba tylko podając tłumaczenie np. gaudere disce - żadne "jedno słowo", które by w sobie zabierało to wszystko nie przychodzi mi na myśl...
Wydaje mi się natomiast, że jest inne wyjaśnienie dla tego pomysłu "jednego słowa". Otóż słowo gaudere, którego użyłem wyżej, mieści w sobie coś, co w języku polskim oddaje się przez dwa słowa (cieszę - się; nb. chyba we współczesnym włoskim funkcjonuje forma "podwójna" se godere - ale dawno nie miałem do czynienia z tym językiem, więc mogę się mylić).
Wydaje mi się natomiast, że jest inne wyjaśnienie dla tego pomysłu "jednego słowa". Otóż słowo gaudere, którego użyłem wyżej, mieści w sobie coś, co w języku polskim oddaje się przez dwa słowa (cieszę - się; nb. chyba we współczesnym włoskim funkcjonuje forma "podwójna" se godere - ale dawno nie miałem do czynienia z tym językiem, więc mogę się mylić).
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL