przeczytałam na Waszym forum wątek o podręczniku niemieckiego autora Oerberga "Lingua Latina per se illustrata". Zajrzałam do Internetu z ciekawości, gdyż książka była zachwalana, i ściągnęłam na dysk twardy. Ta pozycja jest prześwietna! Jest dokładnie tym, czego potrzebuję przy nauce języków; żywym tekstem z gramatyką i słownictwem przedstawionymi w kontekście.
Nauczyłam się już jednego języka poprzez intensywne czytanie, jednak czytać zaczęłam już znając ten język w stopniu około średnio-zaawansowanym. Nigdy nie próbowałam tego robić od początku, niemal od zera, jak teraz z łaciną. Mimo to, odkryłam, że świetnie mi się czyta i podoba mi się ten sposób nauki.
Stąd moje pytanie: czy znacie książki podobne tej Oerberga? Do greki, niemieckiego i innych języków? Chciałabym się zorientować jak popularna jest ta metoda uczenia się, a także zaplanować i zgromadzić warsztat pracy

I ostatnie, chociaż wiem, że pewnie daremnie o to pytam, ale spróbuję. Czy ktokolwiek z forowiczów posiada pozycję Oerberga, najlepiej obie części, i chętny jest je odsprzedać? Nigdzie na polskim rynku nie udało mi się znaleźć tych książek, zaś na stronach zagranicznych nigdy nie kupowałam i nie wiem czy chcę się w to bawić.
Pozdrawiam serdecznie,
karpat