Prosze o przetłumaczenie tekstu na tatuaz.

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
Pawel
Peregrinus

Prosze o przetłumaczenie tekstu na tatuaz.

Post autor: Pawel »

Witam serdecznie zalezy mi na kilku fragmentach z Psalmu 23 by przetłumaczyc na łacinę, brzmią one :Pan jest moim pasterzem, Chociażbym chodził ciemną doliną,zła się nie ulęknę,bo Ty jesteś ze mną. Bardzo mi na tym zalezy ponieważ chciałbym sobie taki tekst wytatułować. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziekuje.
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

Pan jest moim pastrzem - Dominus pascit me [dosł. Pan mnie pasie]
Chociażbym chodził ciemną doliną,zła się nie ulęknę,bo Ty jesteś ze mną - sed et si ambulavero in valle mortis non timebo malum quoniam tu mecum es

W psalmie jest taki jak napisałem. Gdybyś chciał dosłownie 'Pan jest moim pasterzem' to byloby 'Dominus pastor meus est'.
Pawel
Peregrinus

: Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. a mozesz mi powiedziec czym to sie rozni od tego co napisałes bo mam psalm po łacinie napisany i tak tu mam w tym ksero a sie rozni troche od tego Twojego , Ty napisales sed a tu jest nam i jest tu jeszcze to umbrae nie wiem taka dziwna literka na koncu ae chyba i Ty napisałes malum a tu u mnie jest mala. Bede wdzieczny jeszcze za przetłumaczenie tego. Bardzo dziekuje
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Różnica wynika z tego, że ja wziąłem tekst z Wulgaty św. Hieronima, a Ty z tzw. Nowej Wulgaty (zrewidowanej) i ta wersja jest lepsza.
'Sed' znaczy 'lecz', a 'nam' - 'bowiem, ponieważ, ponad to'

W tłumaczeniu w ogóle nie ma tych słów, ale gdyby przetłumaczyć 'nam' to byłoby 'bowiem chociażbym...'
W Hieronima wersji jest 'w dolinie śmierci' czyli 'in valle mortis'. W oryginale i Nowej Wulgacie jest 'w dolinie cienia śmierci', 'cień śmierci' oznacza tutaj 'wielką, głęboką ciemność', dlatego tłumaczą to w Biblii Tysiąclecia i w innych miejscach "chociażbym chodził ciemną doliną'

Jeśli chodzi o 'malum' to jest to liczba pojedyncza od słowa 'zło' a 'mala' to liczba mnoga - 'zła'. Akurat ta wersja, którą ja wcześniej podałem jest jakby bliższa oryginałowi hebrajskiemu, bo tam jest liczba pojedyncza.

Przepraszam, że podałem wcześniej z błędami. Spróbuję tego nie robić w przyszłości.
Pawel
Peregrinus

Dominus pastor meus est, Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es.
A jak dosłownie bedzie brzmiec tego tłumaczenie co ja znalazłem. Moge rozumiec ze tak jak ja napisałem ,, Pan jest moim pasterzem, Chociażbym chodził ciemną doliną,zła się nie ulęknę,bo Ty jesteś ze mną" zalezy mi na dokładnym lub jak najblizszym znaczeniu tego co napisałem po polsku. Chce byc pewny do konca bo juz sam nie wiem ktora wersje mam wybrac. Jakie tłumaczenie mi polecisz. Napisz mi dokładne tłumaczenie tego co polecisz bardzo mi na tym zalezy. Dziekuje bardzo za wszelkie odpowiedzi, Jestem bardzo wdzieczny
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Pawel pisze:Dominus pastor meus est, Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es.
Ten tekst i podane przez Ciebie tłumaczenie jest dokładne. Wykorzystaj tę wersję, bo jak już wspominałem wcześniej, to co ja napisałem na początku odbiega od oryginału i tego, co chciesz, żeby było napisane.

Może tylko kwestia "Dominus pastor meus est". Znaczyto "Pan jest pasterzem moim". Jeśli chcesz tak mieć, to zostaw jak jest.
Dodać tylko można, że w obu wersjach Wulgaty jest "Dominus pascit me" - "Pan mnie pasie" - skoro mnie pasie to jest moim pasterzem.
Pawel
Peregrinus

No zgadza sie ze tak jest , tylko ta wersja lepiej brzmi , to pasie mi tak sie zbyt nie podoba. Dziekuje CI bardzo za wszelkie odpowiedzi. Jestem bardzo wdzieczny. Pozdrawiam
rad3r
Peregrinus

Re: Prosze o przetłumaczenie tekstu na tatuaz.

Post autor: rad3r »

czyli "non timebo mala" oznacza: "zła się nie ulęknę"??
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Post autor: Fluvius Magnus »

rad3r pisze:czyli "non timebo mala" oznacza: "zła się nie ulęknę"??
Tak, albo jabłek.
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Post autor: A_Kornel »

Nie, wg. oryginału (Biblia Sacra Vulgata)
Psalmus XXII, IV:
sed et si ambulavero in valle mortis non timebo malum quoniam tu mecum es virga tua et baculus tuus ipsa consolabuntur me
I nawet jeślim kroczyć miał doliną śmierci, zła się nie ulęknę, albowiem tyś jest ze mną.
Twój kij i Twoja laska są tym, co mnie pociesza.

Mam nadzieję że to definitywnie zamyka kwestię jabłek i zła :D
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
rad3r
Peregrinus

Post autor: rad3r »

Dziękuję:)
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Post autor: Fluvius Magnus »

A_Kornel pisze:
Nie, wg. oryginału (Biblia Sacra Vulgata)
Tak, pytanie nie brzmiało "Jak jest w oryginale?" :wink:
ODPOWIEDZ