Dział grecki - świetny pomysł!
Jeśli chodzi o licea z greką, to mogę coś powiedzieć tylko o Nowodworku, który miałam nieszczęście kończyć. Jest tam klasa klasyczna (ostatnio było 25-lecie jej założenia), której założenie jest takie, że oprócz 2 nowożytnych języków są też łacina i greka. Niestety, reforma gimnazjalna sprawiła, że ze względu na krótszy czas nauki w liceum jest mniej godzin obu tych przedmiotów - w stosunku do starszych roczników zostało to obcięte o połowę

. Ja miałam 2 lata greki, choć z tego co wiem to zmieniło się na lepsze i teraz znowu są trzy lata (ale nie jestem pewna). Strasznie mnie dręczył fakt, że starsze klasy są pod tym względem uprzywilejowane, więc zwiewałam z matmy i szłam do nich na grekę

.
O olimpiadzie z języka greckiego słyszę pierwszy raz; pamiętam, że moja nauczycielka namawiała mnie na jakiś konkurs, który organizowała ambasada grecka, ale chyba nie o to ci chodzi. Jeśli jest coś takiego, warto by to rozpropagować!
Kore pisze:
Ale wiem, że są osoby, które zdają maturę z greki, więc może ktoś jednak bierze w niej udział...
A zdawał ktoś w tym roku maturę z greki? Bo rok temu niestety tylko ja

. W ogóle słyszałam, że greka ma wylecieć z zestawu przedmiotów maturalnych i doszłam do wniosku, że w obliczu tej groźby będę co roku korzystać ze swego prawa poprawiania matury, zdając grekę again and again (w tym roku sobie odpuściłam, ale już żałuję

), by udowodnić MEN-owi, że ktoś to jednak zdaje. I namawiam wszystkich do przyłączenia się do tego protestu przeciwko absurdalnej polityce ministerstwa edukacji (zwłaszcza teraz

)!
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.