prośba o skonsultowanie przetłumaczonych zdań

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Post autor: Sarmatis »

Serdeczne dzięki :) Właśnie o funkcję mi chodziło, bo z tłumaczeniem nie miałam problemu :)

A: Ineunte adulescentia amatus est(...) czy to jest abl. absolutus ? Kiedy wkraczał w w młodość kochany był(...) ?

Jeszcze takie zdanie: in quorum amore, quoad licitum est odiosa, multa delicate iocoseque fecit: quae referremus (...)

W miłości do których, na ile godzi się w rzeczy gorszącej, bardzo powabnie/delikatnie i żartobliwie sobie poczynał: które (rzeczy?) byśmy przedstawili (...)

Chodzi mi o odiosa i quae - jak je rozumieć w tym przypadku ?

A zdanie : Ad quod gerendum ipse dux delectus est. - do czego (do której, bo chodzi o wojnę) prowadzenia on sam został obrany wodzem.

Moje pytanie - czy "gerendum" to gerundivum ? bo zgadza się z quod..
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Rzeczywiście, "ineunte adulescentia" to abl. abs., jednak ponieważ mamy tutaj part. praes. act. proponuję przetłumaczyć: "Podczas wchodzenia w wiek młodzieńczy jest kochany", gdyż wówczas "est" stoi w zgodzie z równoczesnością obu czynności.
Drugie zdanie: "W miłości tego, co o wiele wybredniej i zabawniej uczynił, nie wcześniej niż można było uznać za wstrętne, a co moglibyśmy przywołać". Spójnik quoad rozpoczyna zdanie czasowe i oznacza z ind. "aż, nie wcześniej niż", podobnie jak "dum" z con. Przy "lictum est" zapewne jest opuszczony inf. "habere", czyli "mieć, uznawać coś za coś". "Referremus - 1 pl. con. impf. act. potraktowałem jako con. potentialis, nietypowo w 1 pl.
Trzecie zdanie: "Wódz został osobiście wybrany do prowadzenia wojny". "Ipse" jako apozycja "dux" ( cały zwrot ipse dux delectus est to nom. duplex po czasowniku deligo) według mnie jest tutaj w funkcji przysłówka wzmacniającego i oznacza "osobiście", nie zaś "sam". "Gerendum" to w tym wypadku gerundivum, ponieważ pojawia się z przyimkiem "ad", zresztą sama przetłumaczyłaś to gerundialnie "do prowadzenia wojny".
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bergerofont
Civis Romanus

Post autor: Bergerofont »

hmm...skoro do "prowadzenia wojny" to może raczej gerundium - rzeczownik odczasownikowy??
Omne animal triste post maturam...
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Kurcze, miałem napisać gerundium, heh :lol: Cały czas o nim myślałem i napisałem w końcu gerundivum.
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Bardzo dziękuję :D !! szczególnie skomplikowane to drugie zdanie.

A ma ktoś może jakiś pomysł na słowo "consuerat" w zdaniu:

Ibi, ut ipse praedicare consuerat, non adversus patriam, sed inimicos suos bellum gessit(...)

Tam, jak sam oznajmiać ........, poprowadził wojnę nie przeciw ojczyźnie lecz swoim wrogom.

Bo jeśli to pochodzi od: consuo, consui, consutum 3. = zszywać, to to chyba musi być jakiś idiom ?? Nie mam pojęcia :?
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

"Jak sam miał zwyczaj mówić, nie prowadził tam wojny przeciwko ojczyźnie, lecz przeciw swoim wrogom.
Consuerat pochodzi od czasownika consuesco, 3, consuevi, consuetum, przy czym obecna w tekście forma to kontrahowane perfectum, gdyż normalnie jest consueverat. Często, zwłaszcza w formch pf i ppf. interwokaliczna spółgłoska "v" ulega ściągnięciu.
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Dzięki, ciekawa forma.. ale podstępna :D
ODPOWIEDZ