Przysłówki odprzymiotnikowe
Przysłówki odprzymiotnikowe
Powiem, co wiem i następnie napiszę, co mnie nurtuje.
Przymiotniki I,I deklinacji
-us, -a, -um
-er, -a, -um
carus, -a, -um
G.s. cari (odcinam -i, wstawiam -e)
care - miło
Dlaczego bierze się pod uwagę Genetivus, skoro można odciąć końcówkę -us i wyjdzie na to samo?
W przypadku przymiotników III deklinacji nasuwa mi się to samo pytanie. Przecież breviter można otrzymać po odcięciu -is z Nominativu.
Pozdrawiam i witam na Forum
Przymiotniki I,I deklinacji
-us, -a, -um
-er, -a, -um
carus, -a, -um
G.s. cari (odcinam -i, wstawiam -e)
care - miło
Dlaczego bierze się pod uwagę Genetivus, skoro można odciąć końcówkę -us i wyjdzie na to samo?
W przypadku przymiotników III deklinacji nasuwa mi się to samo pytanie. Przecież breviter można otrzymać po odcięciu -is z Nominativu.
Pozdrawiam i witam na Forum
Słusznie zauważyłaś, że czasami po odcięciu końcówki nominativu i dodaniu końcówki przysłówka otrzymamy poprawną formę. Jednak nie zawsze Dlatego bezpieczniej - przynajmniej dopóki nie nabierzesz w łacinie dużej wprawy - posługiwać się genetivem; wtedy na pewno nie zrobisz błędu.
Reguła, o której piszesz, nie sprawdzi się np. w felix, -icis (fel-ix, a więc po odcięciu końcówki w nominativie byłoby feliter, a jest felic-iter).
Albo w II deklinacji - mamy pulch-er, Gen. pulchr-i (rodz. męski), więc po odcięciu końcówki nominativu mielibyśmy pulch-e, a tymczasem poprawnie jest: pulchre.
Reguła, o której piszesz, nie sprawdzi się np. w felix, -icis (fel-ix, a więc po odcięciu końcówki w nominativie byłoby feliter, a jest felic-iter).
Albo w II deklinacji - mamy pulch-er, Gen. pulchr-i (rodz. męski), więc po odcięciu końcówki nominativu mielibyśmy pulch-e, a tymczasem poprawnie jest: pulchre.
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
Re: Przysłówki odprzymiotnikowe
Z powodu takich słów jak pulcher. Bez formy genetivu (względnie trzech rodzajów, bo to na jedno wychodzi) nie odmienisz poprawnie.