Fiński poszukiwany :)
Fiński poszukiwany :)
Szukam korepetytora języka fińskiego, osoby ze znajomością łaciny i - najlepiej - kilku innych języków indoeropejskich, oraz terminologii językoznawczej (głównie podejście strukturalne).
Mail: gramarye@op.pl (aktualne od 13.10)
Ps. Wiem, że to ogłoszenie nie pasuje tu zbytnio, ale nie sądzę, bym miała szansę znalezienia na nie odpowiedzi gdzie indziej, nie będąc przy tym uznana za wariatkę.
Mail: gramarye@op.pl (aktualne od 13.10)
Ps. Wiem, że to ogłoszenie nie pasuje tu zbytnio, ale nie sądzę, bym miała szansę znalezienia na nie odpowiedzi gdzie indziej, nie będąc przy tym uznana za wariatkę.
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
czyżbyś odczuwała potrzebę poszerzenia kompetencji i wyjścia poza schemat?
http://filolog.blox.pl - może tam warto zapytać?
http://filolog.blox.pl - może tam warto zapytać?
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Kompetencje, o ile jakieś w ogóle mam, staram się poszerzać cały czas i we wszystkich kierunkach.
Hehe, "filologa" prowadzi mój kumpel, a tego korepetytora w zasadzie szukamy obydwoje. Sed nullus est Cracoviae.
Hehe, "filologa" prowadzi mój kumpel, a tego korepetytora w zasadzie szukamy obydwoje. Sed nullus est Cracoviae.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Pomyłka to co napisałam miało być gdzie indziej, można tą wiadomość usunąć (ja już śpię)
Ostatnio zmieniony wt 03 paź 2006, 23:07 przez Iulia, łącznie zmieniany 1 raz.
Vultus est index animi.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
prof. dr hab. Wojciech Smoczyński (potocznie: Smoku) - prof. w katerdze językoznawstwa UJ - językoznawca, który nienawidzi filologów klasycznych, namiętnie stosuje restytuowaną wymowę łaciny i greki (o innej wymowie nawet nie chce słyszeć, a za stosowanie czegokolwiek poza restitutą nieodwołalnie wyrzuca z zajęć), sam o sobie mówi, że "jest zbyt genialny, żeby tu wykładać", zna tyle języków, że "wszyscy inni to niech się schowają"... wykładowcy nawet zwykli mówić do studentów: "tylko niech pan to przeczyta normalnie, nie SMOKIEM"
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Ja chciałam tylko powiedzieć, że pan profesor S. jest indoeuropeistą. Co oczywiście nie wyklucza jego kompetencji w zakresie innych rodzin, ale wydatnie zmniejsza szansę na - zwłaszcza czynną - znajomość fińskiego.
Nuntii Latini Finni
Maximum Tibi adminiculum erit commercium cum Finnia radiophonica statione et auditionibus Latinis in Finnorum sermone. Faciles sunt et moderatores et eius Stationis auditores Finni, ut Tecum hac lingua Latine interpretata et remixta colloqantur.
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6