Horatius - Exegi monumentum

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

a mój dziodek po górolsku zaciągoł... oć, Panie! trza było posłuchać :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Ilo :)

Post autor: Ilo :) »

mam ogromną prośbę (wiem że może nie na temat ale...) wie ktoś może jaki jest najstarszy zabytek pisma łacińskiego??I skąd wiemy o początkach j.łacinskiego i włoskiego?? Z góry przepraszam.. i dzięki za pomoc!!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

jeżeli fibula z Praeneste jest autentyczna, to chyba ona jest najstarszym zabytkiem pisma łacińskiego.

a skąd wiemy o początkach języka łacińskiego? z tekstów głównie, jak mniemam, oraz ew. z informacji gramatyków starożytnych :>

poza tym, że o tych początkach nie wiadomo znowu aż tak wiele...
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

my Moderator: proszę zakładać nowy temat!!! i nie pisać o tym samym w III topikach!!!

w "Na temat historii i kultury starożytnego..." jest nowy temat: "badania nad pismiennictwem łacińskim" - proszę kontynuować tam

natomiast resztę Reverendissimos Forowiczów proszę o to, aby nie kontynuowali takich dygresji, lecz zwracali uwagę, że nalezy utworzyć nowy temat w odpowiednim dziale...

jako, że nie mam możliwości przenoszenia poszczególnych postów z jednego tematu do drugiego - za dwa dni usunę powyższe dwa posty...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Zablokowany