Książki o życiu codziennym
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
takie
czemu w Katowicach jest tyle chętnych na filo??? aż 16 osób na jedno miejsce...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
To ja takich mam raczej niewiele. W Krakowie to tego masa ale u nas jak pisałem mało. Większość antykwariatów po prostu nie przyjmuje starszych rzeczy niż 1945.
Sam widziałem jak ludzie poniemickie ksiazki przynosili ale u nas się tegno nie da sprzedać.
ale w tej chwili to zbieranie tekstów to raczej dla przyjemności ich posiadania bo wszytskie można w necie znaleźc. Fakt że bez komentarzy.
Sam widziałem jak ludzie poniemickie ksiazki przynosili ale u nas się tegno nie da sprzedać.
ale w tej chwili to zbieranie tekstów to raczej dla przyjemności ich posiadania bo wszytskie można w necie znaleźc. Fakt że bez komentarzy.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Mój blog:
- Proconsul
tak
liber est mihi amicus... ale komputera nie wezmę do pociągu aby poczytać... wole czytać z książki... a do tłumaczeń lubię wydruki z kompa
Re: Cicero
To spotkamy się już niedługo, najpierw na olimpiadzie potem na studiach Rozumiem, ze wybierasz się na UJ? A co do starych książek...Mają w sobie coś niezwykłego, może ten zapach??? Zupełnie inaczej czyta się książkę która "ma swoją historię" . A ostatnio odkryłam, że na allegro można dostać sporo takich perełekMarcin Loch pisze:może dlatego, że u nas nie ma filologii klasycznej dlatego wybieram sie na ten kierunek do Krakowa
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({
- Proconsul
teubner
Teubner 100 lat temu i nadal wydawał i wydaje teksty starożytne... BIBLIOTHECA SCRIPTORUM GRAECORUM ET ROMANORUM TEUBNERIANA texty łacińskie są w niebiesko-zielonej okładce, a greckie w czerwonej... są małego formatu (jak nasza Biblioteka Narodowa) mieszczą się do kieszeni plaszcza - można je nosić na sercu - i poczytac w autobusie, lub pociągu... są małe, więc nazywam je Teubnerkami (tojbnerkami - gdyby ktos nie lubił niemieckiego)... Twk więc widzę, że sporo ciekawych osób poznam w Warszawie... Tak, na UJ...
- Proconsul
ł
czemu nie wydawano takich z łacińskimi objaśnieniami???
przecież są slowniki anglo-anglo, dlaczego więc ni ma takiego łacińsko-łacińskiego
przecież są slowniki anglo-anglo, dlaczego więc ni ma takiego łacińsko-łacińskiego
- Proconsul
bzdury
jak mają ją dobrze znać zkoro nie wydaje się takich książek???
Z biblioteka gallica ściągnołem sobie takie ksiażki XIX wieczne francuskie, gdzie był tekst grecki tłumaczony na łacinę.
Więc chyba uznawali że łącinę każdy zna. I nie były to tłumaczenia antyczne tylko oni wtedy tłumaczyli, np. Platona, Tucidydesa, herodota, Plutarcha na łacinę.
Więc chyba uznawali że łącinę każdy zna. I nie były to tłumaczenia antyczne tylko oni wtedy tłumaczyli, np. Platona, Tucidydesa, herodota, Plutarcha na łacinę.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Mój blog:
Mój blog:
- Proconsul
tak
ja mam " 4 Ewangelie " w wydaniu grecko-łacińskim z 1906 i to właśnie z Krakowa ze św. Jana 3