Kto się wybiera na filologię klasyczną?

Ogólne opinie na temat języka łacińskiego.

czy chcesz studiować filologię klasyczną

tak
26
51%
nie
6
12%
waham się
19
37%

Liczba głosów: 51
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

u nas wychodzą:) przede wszystkim:

1. spotykamy się gdzieś
2. od razu zaczynamy mówić po łacinie:P zamiast: cześć, co u ciebie? staramy się mówić to wszystko po łacinie:)
3. idziemy do knajpy - po drodze oczywiście gadamy po łacinie
4. w drodze zawsze sie coś znajdzie, żeby o tym pogadać - rodzi się dyskusja:)

ot, cały sekret:P moim zdaniem nie da się tak wymyslic: dziś gadamy "de culo Tulliae" e.g. i wszystkich do tego zmusić:P wszyscy wiedzą, że "cervisia Latine loqui adiuvat":) po prostu: trzeba sie spotkać ze znajomymi i znimi najnormalniej w świecie gadać o wszystkim:) tyle, ze po łacinie:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

T. Christophorus Salsus pisze:A oto trochę ożywionej greki

http://www.akwn.net/ :D mniam mniam
ona taka ożywiona, że się chyba baaardzo wzorują na nowej grece, jak po słowniczku popatrzyłam
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
T. Christophorus Salsus
Civis Romanus

Post autor: T. Christophorus Salsus »

no.......... z czegoś ten źródłosłów trzeba było wziąć :) Jak dla mnie - bomba. Zastanawiam sie tylko, czy jest to w jakiś sposób znormalizowane(= ogólnie przyjęte przez wszystkich adeptów uwspółcześniania staro-greki ), czy zrozumiałe jedynie dla wąskiego grona użytkowników tej witryny? Bo mi się to podoba... wchodzę w to :D

PS
Martinus pisze:dziś gadamy "de culo Tulliae"
:lol: :lol: :lol: :lol:
z krzesła spadłem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bene ergo Physiologus dixit de castore.
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

T. Christophorus Salsus pisze:Zastanawiam sie tylko, czy jest to w jakiś sposób znormalizowane(= ogólnie przyjęte przez wszystkich adeptów uwspółcześniania staro-greki ), czy zrozumiałe jedynie dla wąskiego grona użytkowników tej witryny?
ciekawe, jaka jest relacja między tymi zbiorami i czy ich suma przekracza 15 osób :D.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

vir_bonus pisze:Od października mam nadzieję zaglądać często na FK w Krakowie, w ramch MISH. Widzę, że większość z Was greki nie kocha (?), ale mnie akurat na klasyczną ciągnie właśnie dla niej. Łacina jest świetna, jak ktoś już wspomniał daje duże pole manewru poaz własciwą starożytnością, jednak to właśnie greka ma w sobie to coś..., nie ukrywam, mocno "pokopanego", ale ma ;)

P.S.: literatury bizantyńskiej bym nie lekceważył, a o Patrologii Greckiej nie wspominam przez grzeczność ;)
No ja też od pażdziernika mam nadzieję zaglądać czasem na FK UJ w ramach filologii klasycznej, na którą to też chyba bardziej mnie ciągnie greka niż łacina. Może dlatego, że łacinę już liznąłem, a z tą owianą złą sławą, jeśli chodzi o jej naukę, greką się mniej niż powierzchownie, jak dotąd, spotkałem. Może też dlatego, że fajniej brzmi i patrologia grecka właśnie w tym języku była pisana - choć koine pozostawiam sobie na później.
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Nos quidem nostrum minus quam paululum ingenium ingenioque quicquit melius studium eis liberalissimis artibus dabimus :).
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

no to trafił swój na swego:)

nunc quidem "de culo Tulliae" - quodam in conventu disputavimus cum Thoma, ridentes continenter, non ea de re, de qua loqui constitutum erat, variis igitur de rebus, vere secum disiunctis. cum Natalia colloquium nostrum interripuit dicens: "nolite de culo Tulliae disputare! sunt qudem aliae res, de quibus disputare licet, non solum de culo Ciceronis filiae" - ex eo tempore Polonicum "o d u p i e Maryni" Latine "de culo Tulliae" in auribus sonat:) deinde in usum illatum est:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ