XXV Olimpiada Języka Łacińskiego 2006/2007

Dyskusje na dowolny temat.
Lukas
Peregrinus

Post autor: Lukas »

Ja zająłem II miejsce w Warszawie. Tekst rzeczywiście wydał mi się dość prosty. Nie wiecie, ile osób zazwyczaj przyjmują z okręgu?
Nobody
Civis Latinus

Post autor: Nobody »

w warszawie tak? naprawde byla was dziesiątka?
no ale skoro miales 2 miejsce, wnioskuje, ze musiales miec duzo pkt, i teraz jesli nie zepsules kompletnie ustnej, to powinienes sie na lajcie dostac.
Awatar użytkownika
Gemma
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: Gemma »

Wg wieści wrocławskich w Warszawie było 8 osób
:lol:
Soror pisze: Komu podobał się niewolnik? O kurczę, sama nie pamiętam, o co chodzi. Wnioskuję, że mam do czynienia z koleżanką od Lenajów? :) Ten Internet faktycznie mały :).
Chodziło zakończenie "Uczty"- spór był o to, kto był "nadmiernie zainteresowany" jakimś niewolnikiem-Fortunata czy Trymalchion 8) A koleżanka od Lenajów odpowiadała przed nami, ja-siedziałam na lewo od Ciebie w czasie przygotowywania odpowiedzi.
"Życie jest piękne"-powiedział Prosiaczek i skoczył ze skały.
Soror
Peregrinus

Post autor: Soror »

Ależ na lewo ode mnie, droga koleżanko, siedziała właśnie koleżanka od Lenajów, wedle mojej orientacji, czyli - jak mniemam - Ty :). To może tak bardziej bezpośrednio - czy rozmawiam z panną Anną Marią? :)

Naprawdę w Warszawie było 8 (10?) osób? Oż. W Krakowie ponoć około 60, w każdym razie na tyle dużo, że II etap robili sobie "sami".
Quem di diligunt, adulescens moritur.
Nobody
Civis Latinus

nie ponoć, nie ponoć...
Z ponad 200 startujacych do I etapu ponad 60 dostalo sie do II, w zeszlym roku w samym drugim było okolo 120osob
W Wawie zaś na 100 startujacych w I, 10 przeszla dalej.
Olga
Peregrinus

Post autor: Olga »

A ile macie punktów po obu częściach II etapu?

Wiem, że do zdobycia było łącznie 65, tzn. 50 za tłumaczenie i test + 15 za rozmowę.

Podajcie swoje wyniki, jeśli je znacie, a wtedy będziemy mieć mniej więcej rozeznanie, kto jedzie do W-wy.

I jeszcze jedno: kiedy Komitet poda osteczne wyniki?

Troszkę dużo tych pytań, przepraszam z góry :)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Ta olimpiada ma jakąś stronę? Kiepsko w Warszawie :(
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

Post autor: mercuria »

Nobody pisze: teraz jesli nie zepsules kompletnie ustnej, to powinienes sie na lajcie dostac.

hm, co to znaczy 'zepsuć kompletnie ustną' bo mam dziwne przeczucie ;P
es tibi ipse Mercurius!
Nobody
Civis Latinus

zepsuc kompletnie? nic nie powiedziec, belkotac nielogicznie, nie sprawiac wrazenia posiadajacego jakiekolwiek informacje, gadac od rzeczy ot co

ale watpie zeby sie to wam przytrafilo.

na strony olimpiady jeszcze nie trafilem i najpewniej nie ma...
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Bo mnie zależy by się dowiedzieć, kto w komisji na ustnej był w poszczególnych miastach.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Livia
Peregrinus

Post autor: Livia »

We Wrocławiu w komisji zarówno na etapie pisemnym jak i ustnym były następujące panie:
Alicja Siemionowa, Władysława Jamróz, Maria Oboron, Maria Kulewska i jeszcze jedna pani, której nazwiska nie pamiętam :?:

Tyle co do Wrocławia.
Faktycznie olimpiada nie ma swojej storny.
A ile osób przeszło do ustnego w Krakowie i w Lublinie?
Credo ut intelligam
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

Annariel pisze:Jeśli mówimy o tym samym Krakowie, to z II LO (oczywiście w Krakowie, im. Jana III Sobieskiego) to dostało się nas 9 osób do okręgowego i 7 do ustnego. No i my też mieliśmy pierwsze miejsce. Byłeś na rozdaniu nagród?
Ja jestem z Tarnowa, to chyba faktycznie nam się coś pomyliło. A ty może siedziałaś pod numerkiem 6? ;-) bO BYŁA KOŁO MNIE, CZYLI SZCZĘŚLIWEJ 7 jakaś krakuska sympatyczna, więc to może TY :P
Tak, tak byłem na rozdaniu nagród i dostałem książkę o Grecji, od jej początków po nasze czasy. Autorstwo zbiorowe.

Care Martine Petre Garrule!
Już ktoś umieścił tekst tutaj-> viewtopic.php?t=1288&postdays=0&postorder=asc&start=30

Drodzy mieszkańcy Wrocławia, więc może Wy mieliście tylko jeden zestaw tj.9 :P Zazdroszcze,bo ja miałem 29 i nie uśmiechało mi się jak musiałem pani Janik tłumaczyć jak wygląda smok tzn.hydra,bo nie pamiętałem :( Gdybym wylosował zestaw 9, to zapewne by mnie stamtąd wygonili za przedłużenie czasu,ale niestety wylosowałem nieszczęsny 29 ;/ Mam nadzieję, że nie straciłem wielu punktów, choć 2 odpowiedzi moim zdaniem nie były kompletne. Najbardziej za to jestem zadowolony z rozmowy z panią Komorowską, która przepytywała z "Króla Edypa"i "Cycerona I jego współczesnych". Bardzo ładnie mrugała oczkami :P:P:P

Aham i z lektury obowiązkowej przepytywali w Krakowie, wspomniana pani Janik (działa odstresowująco) i yhym niejaki pan Bóbr :)

Mam nadzieję, że dostanę się do centralnych. Ogólnie rzecz biorąc nie jestem zadowolony z tego, że np. w Poznaniu wszystko jest jasne kto ile punktów ma, a w Krakowie mówią, że to "jest tajne" Fajnie ;/
Ostatnio zmieniony pn 29 sty 2007, 11:28 przez Thomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

Wiem, że mogłem to jeszcze napisać w poprzednim poście,ale któż by doczytał do końca :P

W Krakowie, właśnie kiedy kolega był przepytywany z 9 zestawu, włączył się alarm w AudiMax i przez głośniki popłynął sygnał "UWAGA! UWAGA! W BUDYNKU JEST POŻAR. PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZE OPUSZCZENIE SAL NAJBLIŻSZYMI WYJŚCIAMI EWAKUACYJNYMI" Najbardziej happy to chyba byli ci właśnie, co ich odpytywano, bo poznali od innych odpowiedzi na pytania, których nie znali. A pożar oczywiście był fikcją. Zapewne ktoś sobie gdzieś zapalił papierosa, i czujniki to wychwyciły.
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

Post autor: mercuria »

Livia pisze:We Wrocławiu w komisji zarówno na etapie pisemnym jak i ustnym były następujące panie:
Alicja Siemionowa, Władysława Jamróz, Maria Oboron, Maria Kulewska i jeszcze jedna pani, której nazwiska nie pamiętam :?:
może pani Aleksandra Krajczyk *nie chcę przekręcić*
es tibi ipse Mercurius!
Annariel
Peregrinus

Post autor: Annariel »

Ja jestem z Tarnowa, to chyba faktycznie nam się coś pomyliło. A ty może siedziałaś pod numerkiem 6? bO BYŁA KOŁO MNIE, CZYLI SZCZĘŚLIWEJ 7 jakaś krakuska sympatyczna, więc to może TY
Tak, tak byłem na rozdaniu nagród i dostałem książkę o Grecji, od jej początków po nasze czasy. Autorstwo zbiorowe.
O. To nie ja byłam ta sympatyczna :? .
Możesz mnie pamietać z trzech powodów :P :
1. spóźniłam się (ja chyba też jestem z Tarnowa w takim razie, bo gubię się w Krakowie)
2. pododbno napisałam najlepiej, więc była pierwsza po nagrodę
3. miałam z tą nagrodą problemy ( bo była potwornie ciężka, a tytuły za długie do przytoczenia :) )

Pani od "Edypa" była boska. Wszyscy, z którymi gadałam nie widzieli o co jej biegało.
ODPOWIEDZ