NCI
-
- Civis Latinus
-
- Civis Latinus
-
- Civis Latinus
-
- Civis Latinus
to było tutaj uzależnione od a magistro
samo w sobie sugerowało, aby użyć tutaj passivum
jeszcze warto zapamiętać, że gdy w ACI mamy czasowniki: iubeo, veto np:
Cezar rozkazał zbudować most
i nie mamy podane komu, to wtedy czasownik zbudować dajemy w inf pass
kiedy natomiast mamy osobę, której się cos rozkazuje:
Cezar rozkazał żołnierzom zbudować most
to dajemy czasownik zbudować w inf act
samo w sobie sugerowało, aby użyć tutaj passivum
jeszcze warto zapamiętać, że gdy w ACI mamy czasowniki: iubeo, veto np:
Cezar rozkazał zbudować most
i nie mamy podane komu, to wtedy czasownik zbudować dajemy w inf pass
kiedy natomiast mamy osobę, której się cos rozkazuje:
Cezar rozkazał żołnierzom zbudować most
to dajemy czasownik zbudować w inf act
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
zaraz, zaraz, bo tu się bałagan niemożebny zrobił!
po pierwsze, jeżeli zdanie wyjściowe brzmi: sententia a magistro explanatur, to po przekształceniu na ACI będzie miało postać następującą: sententiaM a magistro explanari auditis.
i teraz żeby przekształcić to na NCI, bierzemy najpierw PODMIOT zdania wyjściowego i dostosowujemy do niego liczbą i osobą verbum regens, a potem dodajemy resztę zdania, w tym czasownik w infinitivie: sententia a magistro explanari audiTUR.
o tym dopasowaniu verbum regens trzeba pamiętać zawsze:
Librum legimus - (Nos) librum legere videmur.
Timetis - (Vos) timere dicimini.
Caesar in Galliam venit - Caesar in Galliam venire auditur.
tak poza tym, jest pewien prosty sposób na opanowanie ACI, ale uwaga - bez gwarancji, chociaz całkiem skuteczny. działa na zasadzie wybiórczego buldożerka, ale sprawdza się tylko dopóki nie ma zdań podrzędnych. otóż, przejeżdża się takim buldożerkiem przez zdanie i wszystkie nominativy zamienia się na accusativy, czasowniki (głównie w indicativie) na infinitivus, a resztę zostawia nieruszoną. jeżeli mamy I albo II osobę, to trzeba dodatkowo wstawić odpowiedni zaimek osobowy.
po pierwsze, jeżeli zdanie wyjściowe brzmi: sententia a magistro explanatur, to po przekształceniu na ACI będzie miało postać następującą: sententiaM a magistro explanari auditis.
i teraz żeby przekształcić to na NCI, bierzemy najpierw PODMIOT zdania wyjściowego i dostosowujemy do niego liczbą i osobą verbum regens, a potem dodajemy resztę zdania, w tym czasownik w infinitivie: sententia a magistro explanari audiTUR.
o tym dopasowaniu verbum regens trzeba pamiętać zawsze:
Librum legimus - (Nos) librum legere videmur.
Timetis - (Vos) timere dicimini.
Caesar in Galliam venit - Caesar in Galliam venire auditur.
tak poza tym, jest pewien prosty sposób na opanowanie ACI, ale uwaga - bez gwarancji, chociaz całkiem skuteczny. działa na zasadzie wybiórczego buldożerka, ale sprawdza się tylko dopóki nie ma zdań podrzędnych. otóż, przejeżdża się takim buldożerkiem przez zdanie i wszystkie nominativy zamienia się na accusativy, czasowniki (głównie w indicativie) na infinitivus, a resztę zostawia nieruszoną. jeżeli mamy I albo II osobę, to trzeba dodatkowo wstawić odpowiedni zaimek osobowy.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Elu, dlatego ja napisałam studentce polonistyki, że zdanie, które według niej miało być w ACI, w tejże konstrukcji nie jest. Ni z tego, ni z owego raptem zniknął accusativus. Ale naprowadziłam na NCI.
Ot taki ze mnie filologiczny chochlik
Twoja metoda przydaje się na początku zabawy z oratio obliqua
Ot taki ze mnie filologiczny chochlik
Twoja metoda przydaje się na początku zabawy z oratio obliqua
to chyba na skrajnym początku, ja ją wykorzystuję przy nauce ACI, ale przy oratio właśnie przestaje się przydawać, bo przecież tam większość filozofii to połapanie się w czasownikach i zaimkach
dobra, chochlik był na tyle skuteczny, że nawet ja przestałam się łapać, o co Wam właściwie chodzi, więc wolałam na wszelki wypadek zrobić to w miarę prosto.
dobra, chochlik był na tyle skuteczny, że nawet ja przestałam się łapać, o co Wam właściwie chodzi, więc wolałam na wszelki wypadek zrobić to w miarę prosto.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Dr O. nam dzisiaj właśnie tą metode pokazał, ale zaznaczył tak, jak Ty, że to dobre na początek, aby się z oratio zaznajomićCeltis pisze:to chyba na skrajnym początku, ja ją wykorzystuję przy nauce ACI, ale przy oratio właśnie przestaje się przydawać, bo przecież tam większość filozofii to połapanie się w czasownikach i zaimkach
Ja przyznam, że się też zagubiłam w tym trochę, ale na szczęście zrozumiałyśmy się i zdanie zostało doprowadzone szczęśliwie do zamiany na NCICeltis pisze:dobra, chochlik był na tyle skuteczny, że nawet ja przestałam się łapać, o co Wam właściwie chodzi, więc wolałam na wszelki wypadek zrobić to w miarę prosto.
-
- Civis Latinus
-
- Civis Latinus