okreslanie form
okreslanie form
Hej
od niedawna ucze się łaciny i nie moge sobie poradzić z określeniem form niektórych wyrazów, mogliyscie mi pomóc?
premor
laudabimini
audiebatur
compleri
risus
rerum
haec
I jeszcze nie wiem jak utworzyć participium perfecti passivi i participium futuri actiwi ponizszych czasowników:
frango,-ere
tango,ere
Z góry dzieki z pomoc
od niedawna ucze się łaciny i nie moge sobie poradzić z określeniem form niektórych wyrazów, mogliyscie mi pomóc?
premor
laudabimini
audiebatur
compleri
risus
rerum
haec
I jeszcze nie wiem jak utworzyć participium perfecti passivi i participium futuri actiwi ponizszych czasowników:
frango,-ere
tango,ere
Z góry dzieki z pomoc
- maurizia de sully
- Quaestor
A może byś tak najpierw spróbował nam pokazać, jak oddzielasz temat od końcówek w tych formach? Wtedy byśmy się zorientowali, dlaczego masz problem z ich określeniem
Lepiej dojść do przyczyny problemu, by go usunąć, niż "leczyć objawowo", bo za chwilę problem odżyje znów
Co do tworzenia wymienionych participiów, to perf.pass. lepiej nie próbuj tworzyć sam, tylko sprawdź to w słowniku: ostatnia forma czasownika to tzw "supinum", która to forma jest identyczna z part.pf.pass. w rodzaju nijakim.
Na tej podstawie tworzysz part.fut.act.
Lepiej dojść do przyczyny problemu, by go usunąć, niż "leczyć objawowo", bo za chwilę problem odżyje znów
Co do tworzenia wymienionych participiów, to perf.pass. lepiej nie próbuj tworzyć sam, tylko sprawdź to w słowniku: ostatnia forma czasownika to tzw "supinum", która to forma jest identyczna z part.pf.pass. w rodzaju nijakim.
Na tej podstawie tworzysz part.fut.act.
hej, oto moje próby okreslania form, możesz porprawić ewentualne błędy?
premor- indicativus preasentis passivi 1 osoba singularis
laudabimini- indicativus futuri passivi 2 osoba pluralis
audiebantur- indicativus imperfecti passivi 3 osoba pluralis
risus- 4 deklinacja nominativus singularis
rerum- deklinacja 5 rodzaj meski, genetivus pluralis
haec- nominativus singularis zenski, pluralis nijaki
illi- dativus singularis m,n,f, lub nominativus pluralis meski
ale compleri zadnej formy mi nie przypomina
factus,facta,factum- participium perfecti passivi fracturus,fractura,fracturum participium futuri activi tactus,tacta,tactum-ppp tracturus, tractura,tracturum pfa
premor- indicativus preasentis passivi 1 osoba singularis
laudabimini- indicativus futuri passivi 2 osoba pluralis
audiebantur- indicativus imperfecti passivi 3 osoba pluralis
risus- 4 deklinacja nominativus singularis
haec- nominativus singularis zenski, pluralis nijaki
illi- dativus singularis m,n,f, lub nominativus pluralis meski
factus,facta,factum- participium perfecti passivi fracturus,fractura,fracturum participium futuri activi tactus,tacta,tactum-ppp tracturus, tractura,tracturum pfa
- maurizia de sully
- Quaestor
rerum - od "res" - rodzaj żeński.Lupi2001 pisze:
compleri - infinitivus praesentis passivi od "compleo"
frango -> fractus, fracta, fractum (zgubiłeś "r")
tango -> tactus -> tacturus (niepotrzebnie wstawiłeś tam "r")
a może acc. supini? czasownik, od którego została utworzona ta forma to deponens - spróbujesz znaleźć w słowniku?
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]