morfologia

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
yvni
Peregrinus

morfologia

Post autor: yvni »

zna ktoś jakąś książkę w której jest wyłożona morfologia łacińska?
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Zależy na jakim poziomie jesteś. Jak mniej zaawansowany, to sięgnij po Wikarjaka. Jeżeli bardziej, to po Samolewicza.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

Samolewicz jest od składni, nie morfologii - z polskich jest jeszcze Safarewicz, ale to już gramatyka historyczna, więc nie wiem, czy takie ujęcie Cię interesuje :)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Samolewicza 2 część dotyczy morfologii, a druga jest w planach wydawniczych :) ale ciii
do morfologii też go polecić można
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

jak jest w planach wydawniczych, to chyba trochę trudno polecać? :) a ta, co jest, to z morfologią nie ma chyba jednak nic wspólnego...
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Dlatego podałam dwie pozycje. Myślę, że lepiej chyba polecić Samolewicza, który jest w miarę łatwo dostępny w sprzedaży niż Safarewicza, który pozostaje w sferze marzeń wielu ;) Ale ja tam nie wiem. Jak się uprzeć, to można tu wpisać jeszcze paru autorów.
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

można polecić Samolewicza, ale to da dokładnie tyle samo, albo i mniej, co polecenie w tym samym celu Plezi albo Korpantego - Samolewicz to podręcznik wyłącznie składni i o morfologii nie ma tam nic, więc zwyczajnie nie ma szans spełnić tego akurat zadania.
yvni
Peregrinus

Post autor: yvni »

jestem na I roku FK i potrzebuję się poduczyć do zaliczenia, mam Wikarjaka, ale tam jest niewiele... poszperałam w google i z tego co zobaczyłam, to chyba warto wyżebrać od kogoś tego Safarewicza. dzięki za rady :wink:
ODPOWIEDZ