jedno pytanko dot. ACI

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

Post autor: marlaaa »

jesli jest takie zdanie:
Iam ante Homerum poetae fuerunt/fuerant.- to czy ACI bedzie: Dicunt iam ante Homerum poetas fiusse/ futuras esse(fore)?...

i jeszcze jedno- jesli mam imperfectum to w ACI bedzie infinitivus perfecti?bardzo prosze o rozwianie watpliwosci..
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

i niestety kolejna watpliwosc :(

w zdaniu: Multa oppida Galiae a Cesare capta deletaque sunt.- (ACI) Multa oppida Galiae a Cesare cepisee delevisse?
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Re: jedno pytanko dot. ACI

Post autor: Celtis »

marlaaa pisze:jesli jest takie zdanie:
Iam ante Homerum poetae fuerunt/fuerant.- to czy ACI bedzie: Dicunt iam ante Homerum poetas fiusse/ futuras esse(fore)?...
tylko fuisse - obydwie podane przez Ciebie formy osobowe to czasy przeszłe :)
i jeszcze jedno- jesli mam imperfectum to w ACI bedzie infinitivus perfecti?bardzo prosze o rozwianie watpliwosci..
hmm... to chyba zależy od kontekstu i czasu verbum regens.
marlaaa pisze:i niestety kolejna watpliwosc :(

w zdaniu: Multa oppida Galiae a Cesare capta deletaque sunt.- (ACI) Multa oppida Galiae a Cesare cepisee delevisse?
oj, nie! :) infinitivus perfecti passivi to acc. participium w odpowiednim rodzaju i liczbie w acc. + esse.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

hmm..znam forme fuerunt- 3 os. l.mn. ind.perf. ale fuerunt?..nie mam pojecia co to jest:(

a co do zdania- strasznie glupi blad :oops:
Multa oppida Galiae a Cesare capta deletaque esse.- dziekuje bardzo za wskazowke!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

a fuerant to ta sama osoba i liczba, tylko w plusquamperfectum :)

co do błędów - zdarza się, ja dzisiaj napisałam przecinek na początku linijki :D sesja jest ZŁA!
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

aaa...to dlatego nie mialam pojecia co to jest, bo nie zdazylismy przerobic plusquamperfectum :) dziekuje bardzo za odpowiedz!
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

a moze ktos by sprawdzil jescze pare zdan?...wiem, ze ostatnio padlo duzo prosb z mojej strony, ale mam wkrotce zaliczenie i jak widac- ostro powtazam ;) jesli kto by znalazl chwilke, bede bardzo wdzieczna

Terra, caelum et homines a Deo creati sunt.- Christiani credunt terram, caelum et homines a Deo creatos esse.

Populus Romanus fortissimum exercitum habet.- Constat populum Romanum fortissimum exercitum habere.

Multa bella a Romanis gerebantur.- Didicimus multa bella a Romanis gesta esse.

Troia a Grecis expugnata est.- Homerus narrabat Troiam a Grecis expugnatam esse.

Navis hostium ancoram solvet.- Omnes videbunt navem hostium ancoram solvere.

Pons a militibus deletur.- Caesar iussit pontem a militibus deleri.

Plato omnium philosophorum clarissimus est.- Putatisne (??) Platonem omnium philosophorum clarissimum esse.

Oceanus magnus terram cingit.- Populi antiqui credebant oceanum magnum terram cingere.
Theodoksja
Tribunus militum

Re: jedno pytanko dot. ACI

Post autor: Theodoksja »

Terra, caelum et homines a Deo creati sunt.- Christiani credunt terram, caelum et homines a Deo creatos esse.

Ok :)

Populus Romanus fortissimum exercitum habet.- Constat populum Romanum fortissimum exercitum habere.

TEż dobrze. Zastanawiam się tylko, czy nie byłoby lepiej zmienić strony.

Multa bella a Romanis gerebantur.- Didicimus multa bella a Romanis gesta esse.

Ok :)

Troia a Grecis expugnata est.- Homerus narrabat Troiam a Grecis expugnatam esse.

Graecis się pisze :)

Navis hostium ancoram solvet.- Omnes videbunt navem hostium ancoram solvere.

Pons a militibus deletur.- Caesar iussit pontem a militibus deleri.

Plato omnium philosophorum clarissimus est.- Putatisne (??) Platonem omnium philosophorum clarissimum esse.

Wszystko dobrze :)

Oceanus magnus terram cingit.- Populi antiqui credebant oceanum magnum terram cingere.

A tu już na pewno zmieniłabym stronę : .... terram a oceano magno cingi.
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

dziekuje baaaardzo! :)

a to putatisne?...nie wiem za bardzo,co to znaczy...
Theodoksja
Tribunus militum

-ne to partykuła pytajna - "czy" i przykleja sie do wyrazu na końcu.
Mamy po prostu "putatis + ne" = "czy uważacie"
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

naprawde dziekuje bardzo :) super jest to forum- naprawde bardzo przydatne, zwlaszcza dla takich poczatkujacych, jak ja :) fajnie, ze znajdzie sie ktos, kto pomoze- gratias ago! ;)
szafi
Peregrinus

Post autor: szafi »

no właśnie nie jest super, mi nikt nie pomógł...
marlaaa
Civis Latinus

jedno pytanko dot. ACI

hmm..mi zawsze ktos odpisuje...

teraz mam kolejna watpliwosc, mianowicie np slowko morieris- wydaje mi sie, ze ma 2 znaczenia- umierasz i umrzesz, czy ktos moglby potwierdzic? :wink:
Theodoksja
Tribunus militum

No tak, różnica jest tylko w iloczasie - w praes. "e"jest krótkie, bo to spójka, a w fut. - długie, bo jest cechą czasu
ODPOWIEDZ