polscy filologwie klasyczni

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

profesor Brożek, tak jak i Madyda są czarnymi legendami IFK UJ. obaj byli niesamowicie nerwowi, potrafili na forum publicznym zmieszać kogoś z błotem tylko dlatego, że nie mieli dobrego nastroju. wszyscy bali się przebywać na korytarzu, kiedy w instytucie był Brożek. lubił on także pomiatać pracownikami naukowymi instytutu - dlatego nie lubą go dwaj starsi profesorowie... nie był człowiekiem na zbyt wysokim poziomie wychowania - nie zaprzeczam, pisał on dobre rzeczy, ale nie przesadzajmy - np. uczta Trymalchiona ewidentnie mu nie wyszła:P trzymał on również latami książki z biblioteki (niektóre do tej pory nie wróciły na miejsce), i również bardzo życzliwie traktował tych, którzy o te książki się upominali. tak niestety wygląda prawda o tym człowieku. nie można go tak ślepo bronić.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ha! odnalazłem! owy filolog klasyczny, o którego pytałem to prof. Adam Krokiewicz:) znalazłem go w książce "w kręgu wielkich humanistów etc..." :) którą wypożyczyłem dziś z biblioteki IFK UJ:)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Tak też myślałam :) Bodajże wisi u nas w sali jego portret.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ja znalazłem jego portret w czasie sprzątania w szafach w sali 607a;) i zawiesiłem na ścianie:) niech sobie wisi, chyba sobie zasłużył;)

a swoją drogą, czy ma ktoś może fotografię Jana Safarewicza?

znalazłem dziś też przypadkiem piękną fotografię profesora Morawskiego - chyba ją powiększę i wymienię tę w sali, jest zupełnie ładniejsza:)
ODPOWIEDZ