polscy filologwie klasyczni
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
profesor Brożek, tak jak i Madyda są czarnymi legendami IFK UJ. obaj byli niesamowicie nerwowi, potrafili na forum publicznym zmieszać kogoś z błotem tylko dlatego, że nie mieli dobrego nastroju. wszyscy bali się przebywać na korytarzu, kiedy w instytucie był Brożek. lubił on także pomiatać pracownikami naukowymi instytutu - dlatego nie lubą go dwaj starsi profesorowie... nie był człowiekiem na zbyt wysokim poziomie wychowania - nie zaprzeczam, pisał on dobre rzeczy, ale nie przesadzajmy - np. uczta Trymalchiona ewidentnie mu nie wyszła:P trzymał on również latami książki z biblioteki (niektóre do tej pory nie wróciły na miejsce), i również bardzo życzliwie traktował tych, którzy o te książki się upominali. tak niestety wygląda prawda o tym człowieku. nie można go tak ślepo bronić.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
- Proconsul
ja znalazłem jego portret w czasie sprzątania w szafach w sali 607a;) i zawiesiłem na ścianie:) niech sobie wisi, chyba sobie zasłużył;)
a swoją drogą, czy ma ktoś może fotografię Jana Safarewicza?
znalazłem dziś też przypadkiem piękną fotografię profesora Morawskiego - chyba ją powiększę i wymienię tę w sali, jest zupełnie ładniejsza:)
a swoją drogą, czy ma ktoś może fotografię Jana Safarewicza?
znalazłem dziś też przypadkiem piękną fotografię profesora Morawskiego - chyba ją powiększę i wymienię tę w sali, jest zupełnie ładniejsza:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,