Prosze o pomoc w przetłumaczeniu:))
Prosze o pomoc w przetłumaczeniu:))
Prosze moze mi ktos przetlumaczyc ten cytat?
"Ból jest Chwilowy, Duma jest Wieczna"
"Ból jest Chwilowy, Duma jest Wieczna"
decus, gloria, fama, laus
dolor brevis est, decus sempiternum
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
Iuv. Sat, X 365-6
terrenus; fast/u/osus
terrenus - to ziemny, ziemski, fast/u/osus - pyszny, wyniosły
W trym kontekście nie wiem, co to by mogło znaczyć ?
W trym kontekście nie wiem, co to by mogło znaczyć ?
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
Iuv. Sat, X 365-6
Iuv. Sat, X 365-6
Gdyby tak zamiast fastosus użyć fastus (tylko to nadal będzie raczej pejoratywnie- buta) to na siłę
terennus w znaczeniu ziemski- doczesny, przemijający, "chwilowy" w zetknięciu z wiecznością
tylko używając
sempervisus- wieczny
Ale faktycznie w tym kontekście- (w domyśle śmierć dla wiecznej chwały?) nie brzmiałoby to zbyt oszałamiająco.
terennus w znaczeniu ziemski- doczesny, przemijający, "chwilowy" w zetknięciu z wiecznością
tylko używając
sempervisus- wieczny
Ale faktycznie w tym kontekście- (w domyśle śmierć dla wiecznej chwały?) nie brzmiałoby to zbyt oszałamiająco.
Witam!
czy ktoś byłby tak uprzejmy i napisał mi 8 zdań? zdanie złożone musi być i w każdym zdaniu ma być jedno z tych słów:
1.fossor,fossoris-rolnik, 2.negotiator,negotiatoris-negocjator, 3.nebulo,nebulonis, 4.dispersio,dispersionis-zniszczenie, 5.distinctio,distinctionis-odróżnienie, 6.formositas,formositatis- piękność 7.discrimen,discriminis- przedział, 8.flumen,flumenis-nurt, 9.omen, omenis-znamię
czy ktoś byłby tak uprzejmy i napisał mi 8 zdań? zdanie złożone musi być i w każdym zdaniu ma być jedno z tych słów:
1.fossor,fossoris-rolnik, 2.negotiator,negotiatoris-negocjator, 3.nebulo,nebulonis, 4.dispersio,dispersionis-zniszczenie, 5.distinctio,distinctionis-odróżnienie, 6.formositas,formositatis- piękność 7.discrimen,discriminis- przedział, 8.flumen,flumenis-nurt, 9.omen, omenis-znamię
a to, to już jest śmieszne!rycza pisze:Witam!
ewidentna praca domowa, a tu nikt ich za nikogo nie odrabia... :/
REGULAMIN!
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]