[PL-ŁAC] Napis na pierścionek
[PL-ŁAC] Napis na pierścionek
potrzebny mi jest jakis ladny tekst po lacinie - chce go wygrawerowac mojej lubej na pierscionku
przetlumaczyc
np. na zawsze razem ...
albo podobny-krotki, ladny tekst (prosze odrazu pisac duze litery gdzie sa konieczne bo ja nie znam laciny)
to nie jest moj taki wymysl-ja nie znam laciny-ale moja dziewczyna zna i chcialbym jej zrobic mila niespodzianke
przetlumaczyc
np. na zawsze razem ...
albo podobny-krotki, ladny tekst (prosze odrazu pisac duze litery gdzie sa konieczne bo ja nie znam laciny)
to nie jest moj taki wymysl-ja nie znam laciny-ale moja dziewczyna zna i chcialbym jej zrobic mila niespodzianke
Amor vincit omnie - Miłość zwycieża wszystko
Heureka- Znalazłem(w znaczeniu tej jednej jedynej)
troche bardziej oficjalnie może;
In perpetuam rei memoriam - Na wieczną rzeczy pamiatkę.
Ab imo pectore -Z głębi serca
Quod Deus coniunxit, homo non separet.
Może któreś ci się spodoba
Swoją drogą wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
Pozdrawiam
Heureka- Znalazłem(w znaczeniu tej jednej jedynej)
troche bardziej oficjalnie może;
In perpetuam rei memoriam - Na wieczną rzeczy pamiatkę.
Ab imo pectore -Z głębi serca
Quod Deus coniunxit, homo non separet.
Może któreś ci się spodoba
Swoją drogą wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
Pozdrawiam
To może popatrz jeszcze na te:
Odi et amo (Kocham i nienawidzę) - Katullus. Tylko, jeśli zna cały wiersz:
Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior
Alea iacta est (to powiedział Cezar) – Kostka została rzucona - na znak waszej nieodwracalnej zmiany w życiu
Quod felix, faustum fortunatumque sit! (Liwiusz) – Niech to będzie szczęśliwe, pomyślne i dobre
Si vis amari, ama! (Seneka) – Jeśli chcesz być kochany, kochaj!
Verba volant, scripta manent – Słowa ulatują, pismo zostaje (na znak, że to co Was łączy, trwalsze jest od wszystkich słów, jakie mógłbyś wygrawerować)
Vita brevis est, ars longa, spes fragilis – Życie jest krótkie, sztuka długa, nadzieja krucha
Albo proste i piękne:
in perpetuum – na zawsze
totus tuus – cały twój
vade mecum – chodź za mną
A swoją drogą gratuluję romantycznej duszy... Pozazdrościć dziewczynie!
Odi et amo (Kocham i nienawidzę) - Katullus. Tylko, jeśli zna cały wiersz:
Odi et amo. Quare id faciam, fortasse requiris.
Nescio, sed fieri sentio et excrucior
Alea iacta est (to powiedział Cezar) – Kostka została rzucona - na znak waszej nieodwracalnej zmiany w życiu
Quod felix, faustum fortunatumque sit! (Liwiusz) – Niech to będzie szczęśliwe, pomyślne i dobre
Si vis amari, ama! (Seneka) – Jeśli chcesz być kochany, kochaj!
Verba volant, scripta manent – Słowa ulatują, pismo zostaje (na znak, że to co Was łączy, trwalsze jest od wszystkich słów, jakie mógłbyś wygrawerować)
Vita brevis est, ars longa, spes fragilis – Życie jest krótkie, sztuka długa, nadzieja krucha
Albo proste i piękne:
in perpetuum – na zawsze
totus tuus – cały twój
vade mecum – chodź za mną
A swoją drogą gratuluję romantycznej duszy... Pozazdrościć dziewczynie!
jeżeli nie umiesz uśmiechać się wedle tego, jak wiatr wieje, prędko się zaziębisz
-
- Peregrinus
tak z czystej ciekawosci : jak by bylo "na zawsze razem" ? In perpetuum ...
juz niestety jest za pozno, nemo nisi moris ... piekne slowa, napewno ktos jeszcze ten pomysl wykorzysta bo nie jest to typowa zecz jaka sie robi i czyni obraczke jeszcze bardziej wartosciowa (jesli wogole to jest mozliwe) ... slowa niosace ze soba jakies przeslanie, emocje, uczucia napewno nie zostana zignorowane przez osobe ktora sie nimi 'obdarzy'
wielkie dzieki za pomoc
juz niestety jest za pozno, nemo nisi moris ... piekne slowa, napewno ktos jeszcze ten pomysl wykorzysta bo nie jest to typowa zecz jaka sie robi i czyni obraczke jeszcze bardziej wartosciowa (jesli wogole to jest mozliwe) ... slowa niosace ze soba jakies przeslanie, emocje, uczucia napewno nie zostana zignorowane przez osobe ktora sie nimi 'obdarzy'
wielkie dzieki za pomoc
napis bedzie na wewnętrznej stronie pierscionka ... bo jest tylko dla osoby ktora go nosi, nie na pokaz, mysle ze wtedy bedzie bardziej osobisty - od serca-dla serca ....
koszt grawerowanie naprawde nie jest duzy (zazwyczaj 1,5zł/znak), ale mysle ze niespodzanka nie musi byc szalenie droga zecza zeby byla 'szczera' i sie spodobala tej drugiej osobie ...
koszt grawerowanie naprawde nie jest duzy (zazwyczaj 1,5zł/znak), ale mysle ze niespodzanka nie musi byc szalenie droga zecza zeby byla 'szczera' i sie spodobala tej drugiej osobie ...
okazalo sie ze jeszcze moge zmienic tekst-mam czas do jutra (grawer ma duzo pracy i moja sprawe zalatwi dopiero we wtorek)
wiec moze zmienie jeszcze tekst i jeszcze raz prosze o pomoc w przetlumaczeniu "na zawsze razem" nigdzie nie moge znalezc tego slowka "razem"
-na
-zawsze, nieskończoność
-razem, we dwoje
dzieki i przepraszam za klopot
wiec moze zmienie jeszcze tekst i jeszcze raz prosze o pomoc w przetlumaczeniu "na zawsze razem" nigdzie nie moge znalezc tego slowka "razem"
-na
-zawsze, nieskończoność
-razem, we dwoje
dzieki i przepraszam za klopot
-
- Tribunus militum
Też czytałam z przerażeniem to OMNIE, mam nadzieję, że wybrałeś coś innego... Ja osobiście uwielbiam tekst, którym Horacy nazwał Wergiliusza Animae Dimidium Meae- Połowa Mojej Duszy. Sama wygrawerowałam to mojemu lubemu na obrączce;)
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({