Pomoc w tłumaczeniu

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
marcin17u
Peregrinus

Pomoc w tłumaczeniu

Post autor: marcin17u »

Prosiłbym o pomoc w tłumaczeniu, bądź zweryfikowanie, czy moje tłumaczenie jest poprawne
pod wszelkimi względami.

Więc tak: "niebieskooki" - hyacintho luscus
"na zawsze niebieski" (w sensie koloru) - aeternum hyacintho

Mam nadzieję, że napisałem konkretnie.
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i poświęcony czas.
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Re: Pomoc w tłumaczeniu

Post autor: A_Kornel »

Witaj Marcin,
oto twoje tłumaczenia
1) na zawsze niebieski:
caeruleus in perpetuum; caeruleus in aeternum; semper caeruleus; na koniec wersja kościelna (aby nikt nie posądzał mnie o faworyzowanie łaciny klasycznej) - in saecula saeculorum caeruleus

2) Niebieskooki (tutaj się trochę namęczyłem, albowiem moje słowniki nie posiadają takiego wyrażenia); stuoki to centoculus; jednooki to unoculus/monoculus
a) albo wyrażenie typu : (vir) oculis cæruleis - (mężczyzna) o oczach koloru niebieskiego;
b) albo wyrażenie niebieskie oczy tj. oculi caerulei
b) ablo neologizm tj. caeruleoculus

Tak czy inaczej tutaj muszą się wypowiedzieć doświadczeni łacinnicy tj. Panowie Fluwiusz oraz Lisek.

Pozdrawiam.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

Skoro kwestia została podniesiona, to niech i ja się wypowiem. A zacznę klasycznie: co ma znaczyć fraza "na zawsze", w jaki sposób mamy ją rozumieć?

Co do 'niebieskooki' - najlepszą opcją tłumaczenia jest to, co podał Kornel w punkcie a) - vir caeruleis oculis.
Mnie natomiast nasuwa się ugryźć temat od troszkę innej strony, mianowicie spróbować wykorzystać tutaj zapożyczenie z innego języka starożytnego. M.in. w Iliadzie pojawia się takie określenie Ateny, jak 'sowiooka', a dokładniej o oczach koloru grayish-blue (według Autenrietha): γλαυκῶπις ; w innym wariancie: γλαυκώψ - co transkrybować na łacinę należałoby odpowiednio glaucopis(Gen. -pidis) i glaucops (Gen. -opis). Ta forma przymiotnika oznacza tak rodzaj żeński, jak i męski.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
marcin17u
Peregrinus

Dziękuję za pochylenie się nad tematem.
Sam na pewno nic więcej nie wykombinowałbym.

We frazie "na zawsze" chodzi mi o niezmienność w czasie, stałość. Pod takim kątem
na to patrzę.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Ach.. moja wina - nie sprecyzowałem pytania. W dookreśleniu "na zawsze" chodziło mi o punkt wyjścia tego "zawsze": tzn. czy chodzi tutaj raczej o takie "zawsze był i zawsze będzie niebieski", czy też "stał się w pewnym momencie czasu i przestrzeni niebieski i będzie taki od tego momentu już zawsze".
Zdaję sobie sprawę, że pytanie o takie szczegóły może brzmieć śmiesznie, ale wierz mi - to ma znaczenie w tłumaczeniu.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
marcin17u
Peregrinus

Zawsze szczegóły są najważniejsze, więc rozumiem.
To w takim razie chodzi o "zawsze był i zawsze będzie niebieski"
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Wobec tego chyba tylko: semper caeruleus
Pozdrawiam.
AL
ODPOWIEDZ