Marmurowa tablica nagrobkowa z około 1639 r.
Re: Marmurowa tablica nagrobkowa z około 1639 r.
A więc z Sondela:
lacrimis prosequere - opłakiwać
otiosus - bezczynny, leniwy, bierny, obojętny
I co do pierwszego zdania:
operam navare alicui - służyć komuś gorliwie
"Dziewicy" oczywiście wielką literą, bo chodzi o konkretną dziewicę (Najświętszą Maryję Pannę).
lacrimis prosequere - opłakiwać
otiosus - bezczynny, leniwy, bierny, obojętny
I co do pierwszego zdania:
operam navare alicui - służyć komuś gorliwie
"Dziewicy" oczywiście wielką literą, bo chodzi o konkretną dziewicę (Najświętszą Maryję Pannę).
Cześć druga ----> uszanuj zmarłego oplakuj go i módl się. ??? I dziękuję, że odpowiadasz ♡
Carpe diem
A co w tym zdaniu oznacza post, bo nie mogę w ogóle tego słówka skleić ze zdaniem A reszta zdania dobrze ?
Carpe diem
Jestem w bibliotece teraz i wzięłam sobie słownik Sondela ;p I post - z tyłu, przy końcu, 2) następnie, później 3) za, poza, po, od 4) wskutek, stosownie do czegoś 5) oprócz, 6) primo.... post - potem dopiero. Nie wiem
Carpe diem
Post strenue navatam operam ---> następnie sprawnie służył (komuś ). Ale komuś w jakim sensie, to napisać? Post - następnie, strenue - żywo, sprawnie. Bo jeszcze u Kumanieckiego mam ----> operam navare aliuci---> wyswiadczac usługę, pomagać, służyć...
Carpe diem
I jeszcze proszę, żebyś mi sprawdził resztę zdania pierwszego jak możesz I z góry dzięki wielkie !
Carpe diem
I jeszcze proszę, żebyś mi sprawdził resztę zdania pierwszego jak możesz I z góry dzięki wielkie !
Carpe diem
Probosz w L. nastepnie sprawnie służył komuś, i kościołowi w którym troskliwie i z chwałą wykonywał trudną pracę. Według Sondela ---> desudo- spocic się, zmęczyć się, 2) wykonywać znojna pracę, zadać sobie dużo trudu. I dalsza część tego zdania jest poprawnie ?
Carpe diem
A słówko peragendis od peragendus co oznacza ?
Carpe diem
Jej, ile pytań!
Końcówka
"Opłakuj zmarłego czułym łzami i modlitwami."
Zdanie pierwsze:
Chyba wygodniej mi będzie po prostu przetłumaczyć tak, jak ja to rozumiem (choć niekoniecznie zgrabnie).
"... proboszcz leszczyński [?], po wiernej służbie tak dla kościołów, w których czujnie i chwalebnie się trudził, jak i dla najjaśniejszych biskupów, których interesy prowadząc o swoim talencie i przedsiębiorczości dobitnie zaświadczył."
No i z tego wynika, że "Haec" nie jest początkiem nowego zdania. Pewnie na nagrobku było wielką literą tak jak większość słów w tej epoce niekoniecznie zgodnie z logiką zdania.
Końcówka
"Opłakuj zmarłego czułym łzami i modlitwami."
Zdanie pierwsze:
Chyba wygodniej mi będzie po prostu przetłumaczyć tak, jak ja to rozumiem (choć niekoniecznie zgrabnie).
"... proboszcz leszczyński [?], po wiernej służbie tak dla kościołów, w których czujnie i chwalebnie się trudził, jak i dla najjaśniejszych biskupów, których interesy prowadząc o swoim talencie i przedsiębiorczości dobitnie zaświadczył."
No i z tego wynika, że "Haec" nie jest początkiem nowego zdania. Pewnie na nagrobku było wielką literą tak jak większość słów w tej epoce niekoniecznie zgodnie z logiką zdania.
No ja miałam ten tekst na wczoraj, więc byłam w desperacji:P Więc dlatego tak wiele pytań:) Ale najgorsze jest to, że ja nie umiem tak tłumaczyć jak Ty:( W ogóle inaczej zdanie zrozumiałam Możesz mi powiedzieć w jaki sposób tlumaczysz zdania ? Wiem, że to na stronie tej jest napisane ale może Ty masz inny sposób I dziękuję za pomoc. Nawet dzisiaj wysłałam byłej Pani maila by mi pomogła Desperacja
Carpe diem
To kwestia wprawy. Jak przetłumaczysz setkę takich inskrypcji, od razu rozpoznajesz pewne konstrukcje, nie zastanawiasz się nad gramatyką.
Dziękuję; -) Mam znowu zadany tekst do tłumaczenia, więc mam okazję poćwiczyć heh Ale z pewnością będę potrzebować pomocy, więc jak będziesz na forum, to mam nadzieję, że udzielisz mi wsparcia I dziękuję jeszcze raz za pomoc !:-)
Carpe diem