Wszystko co dobre z Włoch nadchodzi... ;D
Wszystko co dobre z Włoch nadchodzi... ;D
Tak dla równowagi z moim przykrym poprzednim doniesieniem...
Miło wiedzieć, że świat w trochę innym kierunku niż polskie ministerstwo edukacji idzie http://wiadomosci.onet.pl/1373852,69,item.html
Szkoda tylko, że w dzisiejszych czasach niestety łacina ma mniejszą siłę przebicia niż taki np. angielski, i pomysł zapewne odejdzie w niepamięć, chociaż... kto wie?
Miło wiedzieć, że świat w trochę innym kierunku niż polskie ministerstwo edukacji idzie http://wiadomosci.onet.pl/1373852,69,item.html
Szkoda tylko, że w dzisiejszych czasach niestety łacina ma mniejszą siłę przebicia niż taki np. angielski, i pomysł zapewne odejdzie w niepamięć, chociaż... kto wie?
te farmazony z komentarzy (łacina jest trudna, łacina to średniowiecze itp. itd.) funkcjonują nie tylko w Polsce, ale na całym świecie.
Prawdę mówiąc to nie widzę jakoś "łatwości" angielskiego czy rosyjskiego. Też trzeba znać gramatykę, czasy, formy itp. chyba ze się chce bełkotać typu my father reading gazeta today in fotel czy Iwan, dawaj dawaj pojdiom na wodku . Oczywiście przesadzam nieco ale... nie lubię jakoś robienia demona z łaciny. Z czasem każdy się nauczy (ja się jakoś powoli uczę to każdy może ).
Zresztą moim zdaniem pomysł nie przejdzie ze względu na lewicowe poglądy wśród włądz unijnych i samą ideę europejskości odległą od dziedzictwa antyku ( wbrew pozorom).
Prawdę mówiąc to nie widzę jakoś "łatwości" angielskiego czy rosyjskiego. Też trzeba znać gramatykę, czasy, formy itp. chyba ze się chce bełkotać typu my father reading gazeta today in fotel czy Iwan, dawaj dawaj pojdiom na wodku . Oczywiście przesadzam nieco ale... nie lubię jakoś robienia demona z łaciny. Z czasem każdy się nauczy (ja się jakoś powoli uczę to każdy może ).
Zresztą moim zdaniem pomysł nie przejdzie ze względu na lewicowe poglądy wśród włądz unijnych i samą ideę europejskości odległą od dziedzictwa antyku ( wbrew pozorom).
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
wkurza mnie to, ze łacinę utożsamia sie tylko z Kościołem (który oczywiście pozostaje custosem naszych czasów tego języka), a nie z dziedzictwem Rzymu, Cyceronem, Liviuszem, Wergiliuszem, Horacym etc... a przecież większość kleru nie zna łaciny...
Gdzież jesteś boski Juliuszu, czyż nie zechciałbyś ponownie podbić Europy???
Gdzież jesteś boski Juliuszu, czyż nie zechciałbyś ponownie podbić Europy???
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Nie smuć się. Ja cicho wierzę, że dożyję powrotu łaciny do szkół. Była już Finladnia, teraz są Włochy a kiedy Polska zechce pokazać, że łacina jest ważna?
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Proconsul
Święte słowa nieraz spotkałam się ze zdziwieniem księdza, gdy dowiadywał się, że uczę się łaciny, czy studiuję filologię klasyczną. Raz nawet , jak przyszedł ksiądz po kolędzie to:Martinus Petrus Garrulus pisze:. a przecież większość kleru nie zna łaciny...
k: co studiujesz?
ja: filologię klasyczną
k: aaaa...
ja: no wie ksiądz, łacina, greka itp
k:.... no tak, tak... to cięzkie studia, dużo logiki, pojęć itp
Błagam, niech wrócą czasy przedwojenne, kiedy każdy szanujący się człowiek i posiadający wyższe wykształcenie, a nawet po skończeniu liceum, znał łacinę i grekę
LINGUA LATINA PULCHERRIMA OMNIUM LINGUARUM EST!!!!!!!
www.ancient-center.prv.pl
www.ancient-center.prv.pl
-
- Senator
To już drugi głos za przywróceniem łaciny Europie w ostatnich paru miesiacach (po fińskim). Może coś z tego jednak wyjdzie?
Rosyjskiego nie uczyłem się dotąd tyle, ile bym chciał, ale wydaje mi się minimalnie łatwiejszy od polskiego.
Gramatyka angielska na poziomie w pełni wystarczjacym do normalnej rozmowy to jakieś dwa tygodnie nauki. Trudno o bardziej banalny język.Prawdę mówiąc to nie widzę jakoś "łatwości" angielskiego czy rosyjskiego.
Rosyjskiego nie uczyłem się dotąd tyle, ile bym chciał, ale wydaje mi się minimalnie łatwiejszy od polskiego.
TutajGdzież jesteś boski Juliuszu
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
Co do angielskiego: nie miałem na myśli wyłącznie prostej rozmowy przy użyciu dwóch-trzech czasów i kilku spójników, ale nieco więcej - napisanie tekstu itp. Pamiętajmy, że angielski ma wiele odmian w mowie i w piśmie. Jako język urzędowy, język dokumentów nie jest tak łatwy w opanowaniu.
Co do rosyjskiego: z początku trudności powoduje alfabet, następnie odmienna ortografia, paradygmaty są podobne, ale znów nie tak bardzo, łatwo się pomylić, zwłaszcza z początku. Dużo jest wyrazów poch. tatarskiego i niemieckiego i to takich "pospolitych". Ale oczywiscie podobieństwa z polskim są niezaprzeczalne i b. duże. To ułatwia.
Co do lewicy: pewne elementy ideologii marksistowskiej zdają się wykluczać możliwość "ożywienia" łaciny podobnie jak np. reanimacji feudalizmu czy niewolnictwa. Co innego indywidualne poglądy osób deklarujących się jako lewica. Ale może nie wnikajmy w kwestie poliyczne i doktrynalne bo nie na to miejsce. Niepotrzebnie zacząłem.
Porozumiewanie się powinno również następować w poprawny sposób. Trzeba dążyć do perfekcji we wszystkim .
W łacinie też można nauczyć się deklinacji i trzech czasów i coś mówić, dogadać się znając wyrazy. A jak mówili chłopi, plebs miejski? Stosowali Cons.temp. i CPP? Wątpię w to. Kompromisem pewnego rodzaju może być uproszczenie pewnych części gramatyki łac.
Co do rosyjskiego: z początku trudności powoduje alfabet, następnie odmienna ortografia, paradygmaty są podobne, ale znów nie tak bardzo, łatwo się pomylić, zwłaszcza z początku. Dużo jest wyrazów poch. tatarskiego i niemieckiego i to takich "pospolitych". Ale oczywiscie podobieństwa z polskim są niezaprzeczalne i b. duże. To ułatwia.
Co do lewicy: pewne elementy ideologii marksistowskiej zdają się wykluczać możliwość "ożywienia" łaciny podobnie jak np. reanimacji feudalizmu czy niewolnictwa. Co innego indywidualne poglądy osób deklarujących się jako lewica. Ale może nie wnikajmy w kwestie poliyczne i doktrynalne bo nie na to miejsce. Niepotrzebnie zacząłem.
Porozumiewanie się powinno również następować w poprawny sposób. Trzeba dążyć do perfekcji we wszystkim .
W łacinie też można nauczyć się deklinacji i trzech czasów i coś mówić, dogadać się znając wyrazy. A jak mówili chłopi, plebs miejski? Stosowali Cons.temp. i CPP? Wątpię w to. Kompromisem pewnego rodzaju może być uproszczenie pewnych części gramatyki łac.
- Proconsul
myślę, że nie ma tu mowy o uproszczeniu czegoś... łacina taka jest i już...
Aquiliusie: nie jesteś boski
Innuendo: potius: Cave sacerdotem
każdy człowiek, który mówi, że łacina jest niepotrzebna do niczego, lub, że wystarczającą znajomością jest "umieć znaleźć końcówkę w tabelce i słówko w słowniku" świadczy o niskim poziomie jego inteligencji i złym wychowaniu - może to XIX-wieczny pogląd, ale to chyba prawda, parafrazując: "porozmawiaj ze mną, a powiem Ci kim jesteś"
Aquiliusie: nie jesteś boski
Innuendo: potius: Cave sacerdotem
każdy człowiek, który mówi, że łacina jest niepotrzebna do niczego, lub, że wystarczającą znajomością jest "umieć znaleźć końcówkę w tabelce i słówko w słowniku" świadczy o niskim poziomie jego inteligencji i złym wychowaniu - może to XIX-wieczny pogląd, ale to chyba prawda, parafrazując: "porozmawiaj ze mną, a powiem Ci kim jesteś"
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
- Proconsul