Wszystko co dobre z Włoch nadchodzi... ;D

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Post autor: jozek »

Skoro jesteś jedyną osobą znającą ten język to musicie mieć małą parafię albo jest gorzej niż myślałem. Może ktoś jeszcze zna tylko się wstydzi czy coś?
Jeżeli chodzi o upraszczanie: w rozwoju historycznym się łacina nie upraszczała? Chyba się upraszczała i zmieniała.
Pojawia się też pytanie jak wyglądała konwersacja łacińska? Jak wygląda teraz w kólkach pasjonatów mówiących po łacinie od czasu do czasu?
A może jednak lepiej pozostać przy angielskim czy francuskim?
Chciałbym jeszcze zapytać, kto głosi poglądy że znajomośc łaciny to :
"umieć znaleźć końcówkę w tabelce i słówko w słowniku"
Bo chyba nie zainteresowani językiem?
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

komentarze pod tym artykułem są oczywiście, jak na forum onetu przystało, kretyńskie :/ Taki już jest ten kraj, że 75% absolwentów gimnazjów nie rozumie przeczytanego przez siebie tekstu (nie pytajcie skąd mam takie dane, bo to zdanie ma robić wrażenie, a nie być mądre ;)) i dlatego do tych ludzi nie dociera to, że łacina zostałaby ewentualnie wprowadzona jako JEDEN z języków urzędowych. Oni pewnie myślą, że każdy obywatel UE od pewnego dnia będzie musiał nawet w domu mówić po łacinie i że za tym stoją oczywiście klechy, żydzi i masoni ;) Choć ja bym tam chciała, żeby wszyscy musieli non-stop po łacinie gadać, nie ukrywam :D
Kropp's angels ;)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Mnie zdenerwował komentarz ( nie przytoczę tutaj słowo w słowo ): Przecież łaciną to każdy potrafi się posługiwać, wystarczy posłuchać ziutków pod oknem :? Ech :x
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

A nie napisał nikt : "zarabiam 10 000 (ew. więcej zer) na miesiąc (tydzień/ godzinę) i moge sobie kupić wszystkie łaciny do mojego klimatyzowanego pałacu w Konstancinie"? :D
Czasem takie widuje, chyba jedna osoba je pisze.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

odp Józkowi:

parafia liczy 8 000 dusz :D jest średniej wielkosci (są też takie po 25 000)...

taki pogląd kto głosi??? - sacerdos pewien :evil: aż się chce powiedzieć: odi profanum...

jeśli chodzi o kółko łacińskie: ja i Kore zakładamy takie kółko na naszym UJ :D tak więc będziesz miał okazję doświadczyć czymże jest łacina mówiona :D byliśmy tydzień temu na scholi żywej łaciny w Poznaniu... w przyszłym roku organizujemy to u nas :D

to taka dygresja... teraz ad rem :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

To niedobrze że w tak dużej parafii tylko Ty znasz łacinę. Nie spodziewałem się tego, przynajmniej kler powinien znać. Ale wiem że nie zna - czyżby posoborwa odnowa? Nie wiem. Może przed 1962 też słabo znali niektórzy?

Ten kapłan daje zły przykład. Ciekawe jak czyta coś po łacinie zgodnie z opisaną metodą? Psalm to chyba tydzień :) Pewnie jednak nic nie czyta :D
Może tabelki z odmianami...

Ciesze się że zakładacie takie koło. Będzie to miało jakieś formalne podstawy? Będzie egzamin wstępny?:)

A jeszcze co do języka w UE: w rednowieczu całym wszelkie dokumenty sporządzano po łacinie, a przecież mówiono po francusku, angielsku niemiecku itp. Może by tak zrobić? W mowie kilka urzędowych do wyboru ale dokumenty tylko po łacinie. Wydaje się to dobrym pomysłem.
Zwórćmy uwagę np. na Missale Romanum - czytania, psalmy nie są zbyt trudne do zrozumienia, tym bardziej że wszyscy znają kontekst. Tu można by robić podobnie.
Podobnie styl Digestów - nie jest to jakaś wyszukana retoryka, czyta się prosto. Można się na tym wzorować. Przecież dokumenty UE to głownie akty prawne czy mówiące o prawie.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

masz rację, ten sacerdos nie daje zbyt dobrego przykładu... nie tylko w tej materii...

on nawet polskiego dobrze nie zna, przeciętny polak na codzień posługuje sie około 8 000 słów, jeśli by porównac, to on jakimiś góra 3 000...

dobrze nawet nie umie sklecić zdania... :(

co do koła: egzaminu rzcaej nie będzie, będzie to formalnie zatwierdzone i podłączone pod koło naukowe... koło ma juz nazwę: "Societas latine Loquentium Cacoviensis", ponad to działać będzie pod patronatem L.V.P.Ae (www.pagina.de/lvpa)
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

A może zamiast takiego sacerdotem to lepiej FSSPX? Chyba lepiej ich kształcą w łacinie itp.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

co to jest to FSSPX??? :shock: :?
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Bractwo Kapłańskie św Piusa X
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

gdzieś w Krakowie odprawiają msze trydenckie... wiecie gdzie???
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Kościół Franciszkanów Reformatów na ul. Reformackiej, są lub były odprawiane w ostatnią niedzielę miesiąca
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Jeszcze odprawiają w niedziele o 13,15 na Krakowskiej w kościele Bonifratrów (dawny Trynitarzy), FSSPX odprawia tu:

Kaplica p.w.

N.M.P. Pośredniczki Wszystkich Łask

ul. Kątowa 11

Msze św. w każdą niedzielę o godzinie 17:30 (pół godziny wcześniej Różaniec lub Godzinki, możliwość spowiedzi) oraz w każdą sobotę o godz. 18:00.

(z ich strony www)
Na Wawelu ponoć odprawiają o 9.00 w niedziele i w dni powszednie o 8.15 ale to jest b. zmienne, zwłaszcza w dni powszednie. I nie wiem czy to jest msza trydencka czy NOM po łacinie.
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

Co do tego Cezara, oc to by miał jeszce raz podbić Europę, to sądzę żeby jednak nie chciał. Za dużo szuj i przekrętu. Może i z niego był ludobójca, ale przynajmniej o sercu szlachetnym. Ludobójca szlachetny, jak to brzmi... :lol:
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Przydałby się taki Cezar. Tylko teraz każdy, kto próbowałby uzurpować władzę miałby manię wielkości :(
ODPOWIEDZ