kursy języków starożytnych w Krakowie

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

wiesz, tytuł profesora mógłby mnie zadowolic, ale pomyśl o inych tysiacach osób na świecie, które mogłyby zrobic certyfikat z łaciny :D

ha... niechno ja skończę studia i niechże by mnie chcieli na uniwerku, niechże bym zrobił doktorat... sam zorganizowałbym takie "certyfikaty" i honorował je oim dziurawym nazwiskiem :lol:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Heliotis
Quaestor

Post autor: Heliotis »

Zaiste, już mi się przed oczyma maluje, jakie wrażenie te certyfikaty zrobią. Ogólnie, na świecie. Powiedzmy, odpowiadam na ogłoszenie w barze: "Zatrudnimy studentkę ze znajomością języków obcych". "- A ma pani jakieś certyfikaty? - Tak, oczywiście, mam certyfikat z łaciny wystawiony przez samego Marcina Loch!". :lol:
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...

wen ubunge ist besser wenne kunst.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

a co? nie? nonne cogitatis homines magnis oculis spectare??? (matko!!! Rzmanie nie mieli infinitivusów coniunctivi!!! :shock: - cholera... co z tym zrobić??? może nie ACI, tylko jakieś coś nnego??? :shock: :? :shock: )
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

może "spectaturos"? zależy, czy to wytrzeszczanie oczu będzie stanem przyszłym, czy pomyślanym :D
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

no może i coniugatio periphrastica jest jakims wyjściem z sytłacji, ale nie oddaje tego "potentialisu" - choć właściwie dlaczego potentialis? przecież to czynność przyszła, o której wiem, że jest realna i pewna... to chyba tylko taki koniunktiw polsko-retoryczny: "czyż nie sądzisz, że ludzie wytrzeszczaliby oczy?"... może to trzeba jakąś formą "nonne" oddać :?
ondraszek
Peregrinus

Post autor: ondraszek »

Martinus Petrus Garrulus pisze: niedługo będę wiedział więcej o owych kursach - napisałem maila do Pauliny :D
coś więcej wiadomo o tych kursach?
pozdr.
ondraszek
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

szczerze mówiąc, troszkę zaniedbałem ten temat; wiem więcej: tzn. na czym polegają te kursy w Warszawie, żeby tu coś takiego zrobić potrzeba jakichś zapaleńców i siły przebicia... - myślę, że dałoby się to załatwić :wink:

a kto pyta?
ODPOWIEDZ