Help
Help
siema,
Jutro mam teścik a na pierwszych lekcjach łaciny mnie nie było, więc nie wiem za bardzo o co chodzi. Mianowicie chodzi mi o koniugacje od 1-4. Koniugacje 4 nawet rozumiem ale z reszta nie jestem pewien, więc prośba z mojej strony o wytłumaczenie najlepiej z przykładami każdej liczby do każdej koniugacji wraz z końcówkami. Z góry dziex
Jutro mam teścik a na pierwszych lekcjach łaciny mnie nie było, więc nie wiem za bardzo o co chodzi. Mianowicie chodzi mi o koniugacje od 1-4. Koniugacje 4 nawet rozumiem ale z reszta nie jestem pewien, więc prośba z mojej strony o wytłumaczenie najlepiej z przykładami każdej liczby do każdej koniugacji wraz z końcówkami. Z góry dziex
Galia est omnis dīvīsa in partēs trēs.
końcówki mają takie same, tylko spójkami lub ich brakiem się różnią
Takie najpopularniejsze:
Koniugacja 1 np orn-o
Nie ma spójki
W infinitivie orna-re, też np ama-re
Koniugacja 2 np vid-e-o
Tutaj spójka e dołączona do tematu i potem wchodzi końcówka
W infinitivie masz vide-re
Koniugacja 3 np leg-o
Nie ma spójki
W infinitivie pojawia się e np cap-e-re, minu-e-re
Koniugacja ta dzieli się na 2 typy, ale tego chyba wymagać na klasówce nie będą
Koniugacja 4 np aud-i-o
Spójka i
W infinitivie dalej siedzi sobie i np audi-re
Takie najpopularniejsze:
Koniugacja 1 np orn-o
Nie ma spójki
W infinitivie orna-re, też np ama-re
Koniugacja 2 np vid-e-o
Tutaj spójka e dołączona do tematu i potem wchodzi końcówka
W infinitivie masz vide-re
Koniugacja 3 np leg-o
Nie ma spójki
W infinitivie pojawia się e np cap-e-re, minu-e-re
Koniugacja ta dzieli się na 2 typy, ale tego chyba wymagać na klasówce nie będą
Koniugacja 4 np aud-i-o
Spójka i
W infinitivie dalej siedzi sobie i np audi-re
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Re:
Dzięki serdzecznie A tak z ciekawości to na jakie części dzieli się koniugacja III jeszcze raz dzięki.
Galia est omnis dīvīsa in partēs trēs.
Mnie uczyli, że koniugacja III ma trzy typy:
- z tematami zakończonymi na spółgłoskę (np. scrib-o, vinc-o)
- z tematami zakończonymi na -u (np. stru-o)
- z tematami tzw. wzdłużonymi o -i (np. iaci-o, iac-e-re)
Innuendo, chyba coś Ci się pomyliło z tymi spójkami... Bo przecież w koniugacjach I, II, IV te samogłoski nie są spójkami, lecz należą do tematu W I-szej temat kończy się orna- w czasowniku ornare, w II-giej vide- (videre), w IV-tej audi- (audire), a nie tak, jak napisałaś: orn-, vid-, aud-.
To właśnie w III koniugacji mamy spójki, kiedy odmieniamy np. czasownik w praesens: scrib-i-s, scrib-i-t itd.
- z tematami zakończonymi na spółgłoskę (np. scrib-o, vinc-o)
- z tematami zakończonymi na -u (np. stru-o)
- z tematami tzw. wzdłużonymi o -i (np. iaci-o, iac-e-re)
Innuendo, chyba coś Ci się pomyliło z tymi spójkami... Bo przecież w koniugacjach I, II, IV te samogłoski nie są spójkami, lecz należą do tematu W I-szej temat kończy się orna- w czasowniku ornare, w II-giej vide- (videre), w IV-tej audi- (audire), a nie tak, jak napisałaś: orn-, vid-, aud-.
To właśnie w III koniugacji mamy spójki, kiedy odmieniamy np. czasownik w praesens: scrib-i-s, scrib-i-t itd.
Ostatnio zmieniony śr 01 lis 2006, 23:54 przez Kore, łącznie zmieniany 1 raz.
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
jak dla mnie, to trzecia koniugacja dzieli się na trzy typy:
1. temat kończy się na spółgłoskę, np: disced-o
2. temat kończy się na samogłoskę, np: metu-o; loqu-or
3. z dodatkowym "i" np: faci-o (z tematem na fac-); tu "i" jest dla mnie spółgłoskową spójką, bo pzrecież czytamy: facijo, facijunt - niestety moja teoria nie jest poparta iloczasem w dalszej odmianie...
ale Kore ma rację!!! przecież w I, II i IV koniugacji temat jest zakończony na SAMOGŁOSKĘ!!! i to w dodaku DŁUGĄ - a spójki są KRÓTKIE, tak więc to całkiem juz wyklucza Twoją tezę o spółgłoskowych zakończeniach tematów...
(o matko! a czy takie "temat-ów" nie jest jak to -ων w greckiej deklinacji??? nie dość, że ω, to jescze z przegłosem ??? o jejku, pzeciez to się prawie całe odmienia jak po grecku: temat, temat-ου, temat-ω-wi... temat-ów )
1. temat kończy się na spółgłoskę, np: disced-o
2. temat kończy się na samogłoskę, np: metu-o; loqu-or
3. z dodatkowym "i" np: faci-o (z tematem na fac-); tu "i" jest dla mnie spółgłoskową spójką, bo pzrecież czytamy: facijo, facijunt - niestety moja teoria nie jest poparta iloczasem w dalszej odmianie...
ale Kore ma rację!!! przecież w I, II i IV koniugacji temat jest zakończony na SAMOGŁOSKĘ!!! i to w dodaku DŁUGĄ - a spójki są KRÓTKIE, tak więc to całkiem juz wyklucza Twoją tezę o spółgłoskowych zakończeniach tematów...
(o matko! a czy takie "temat-ów" nie jest jak to -ων w greckiej deklinacji??? nie dość, że ω, to jescze z przegłosem ??? o jejku, pzeciez to się prawie całe odmienia jak po grecku: temat, temat-ου, temat-ω-wi... temat-ów )
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
- Castlereigh
- Civis Romanus
Boże, nie mów, Innuendo, że uczą tego w IFKu w Warszawie, bo stracę resztki wiary w ten przybytek... Samogłoska tematyczna nie ma nic wspólnego ze spójką!innuendo pisze:Nie Mnie tak uczą niezmiennie od 5 lat. I uczyli mnie, że koniugacja 3 dzieli się na 2 typy: typ a i typ b. Widać, co szkoła to inne prawidła
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."
Innuendo!
Nie zwalaj na swoich nauczycieli Twojego nieuctwa.
Jeśli uczył Cię ktoś, kto zna choć trochę łacinę, to po prostu NIE MÓGŁ opowiadać TAKICH BZDUR.
Spójki są właśnie w 3 koniugacji. W praesens spójka -u- pojawia się jeszcze w koniugacji 4 w 3 osobie pluralis.
-e- w 2 koniugacji należy do tematu!
Nikt z pewnością nie uczył Cię inaczej. Po prostu Tobie się poplątało.
To jedyne możliwe wyjaśnienie tych bzdur, które napisałaś.
Nie zwalaj na swoich nauczycieli Twojego nieuctwa.
Jeśli uczył Cię ktoś, kto zna choć trochę łacinę, to po prostu NIE MÓGŁ opowiadać TAKICH BZDUR.
Spójki są właśnie w 3 koniugacji. W praesens spójka -u- pojawia się jeszcze w koniugacji 4 w 3 osobie pluralis.
-e- w 2 koniugacji należy do tematu!
Nikt z pewnością nie uczył Cię inaczej. Po prostu Tobie się poplątało.
To jedyne możliwe wyjaśnienie tych bzdur, które napisałaś.
- Proconsul
Z ust osoby zirytowanej faktem, że ktoś się myli i upiera przy pomyłce.
Najpierw odpisałam, potem się zarejestrowałam. Tym tejemniczym "gościem" jestem ja Witam wszystkich
Co prawda w warszawskim ifk dzieją się ostatnio różne dziwne rzeczy, ale założę się o każdą sumę, że do tego jeszcze nie doszło, by ktoś tam twierdził, iż w 3 koniugacji nie ma spójek, a za to są w 2 i 4
Najpierw odpisałam, potem się zarejestrowałam. Tym tejemniczym "gościem" jestem ja Witam wszystkich
Co prawda w warszawskim ifk dzieją się ostatnio różne dziwne rzeczy, ale założę się o każdą sumę, że do tego jeszcze nie doszło, by ktoś tam twierdził, iż w 3 koniugacji nie ma spójek, a za to są w 2 i 4
- maurizia de sully
- Quaestor
- Proconsul